Almanya basını: Erdoğan mutluluktan uçuyor olsa gerek

Almanya basını: Erdoğan mutluluktan uçuyor olsa gerek
İYİ Parti lideri Akşener'in açıklamasını değerlendiren Die Tageszeitung gazetesi, "Muhalefet kendi kalesine gol attı" yorumunda bulundu. Der Tagesspiegel'e göre ise bu bir 'intihar'.

TİGRİS HABER- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Altılı Masa'nın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermeyeceklerine işaret ettiği açıklaması Almanya basınına da yansıdı.

Akşener'in cumhurbaşkanlığı adaylığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a çağrıda bulunduğu hatırlatılan haber ve yorumlarda, Akşener'in adımının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında muhalefeti zayıflatacağı görüşü öne çıktı.

'Muhalefetteki anlaşmazlıklar Erdoğan'a yarayacak'

Almanya'nın güneyindeki Karlsruhe kentinde yayınlanan yerel gazete Badische Neueste Nachrichten, Maraş depremleri sonrasında yaşanan yıkıma işaret ederek muhalefetteki anlaşmazlıkların Erdoğan'a yarayacağı görüşünü dile getirdi. Gazete, "Erdoğan mutluluktan uçuyor olsa gerek. 45 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Türkiye tarihinin en kötü deprem felaketinin üstünden daha birkaç hafta geçmişken Erdoğan'ın, muhalefetin inşaatlardaki usulsüzlükler, yolsuzluklar ve diğer çarpıklıkları yerden yere vurmasından ve seçim kampanyasında avlanmaktan korkmasına gerek kalmadı" yorumunda bulundu.

Badische Neueste Nachrichten gazetesi, "Birdenbire Erdoğan, depreme hazırlıklarda da deprem sonrası yardımlarda da iflas etmiş bir hükümetin tasfiye memuru konumundan çıktı, rakipleri saç saça baş başa koltuk ve makam kavgası verirken afet bölgesinde yeniden imarı başlatan cumhurbaşkanı konumuna yükseldi" değerlendirmesini yaptı.

'Akşener'in adımı, Erdoğan'a gökten inen bir hediye'

Başkent Berlin'de yayınlanan Die Tageszeitung yerel gazetesi ise "Muhalefet kendi kalesine gol attı" başlıklı analizinde muhalefetin ortak adayda uzlaşamamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından 'gökten inen bir hediye' olduğu değerlendirmesinde bulundu. Yavaş'ın da İmamoğlu'nun da anketlerde Kılıçdaroğlu'ndan çok daha iyi puanlar aldığını belirten Die Tageszeitung, Akşener'in anketlerde zayıf görünen Kılıçdaroğlu'nun adaylığına 'haklı olarak' karşı çıktığı görüşünde. Gazetenin yorumunda, "Muhalefet Mayıs ayında yapılacak seçimlerde şansını sürdürmek istiyorsa acilen uzlaşmaya varmak zorunda. Aksi takdirde 20 yıldır nihayet Erdoğan'dan başka bir Cumhurbaşkanına kavuşmak isteyen milyonlarca Türk'ün umutlarını yerle bir etmiş olacak" ifadelerine yer verildi.

'Hdp seçime kendi adayıyla da gidebilir'

Berlin merkezli Der Tagesspiegel gazetesi ise gelişmeleri muhalefet açısından bir 'intihar' olarak nitelendirdi. Erdoğan'a karşı ittifakın yıkıldığı ve Erdoğan'ın seçimlerdeki şansının büyük ölçüde arttığı görüşüne yer verilen değerlendirmede, "Hükümet pek çok Türk'ün gözünde depremler sonrasında iyi bir tablo çizmese de, Erdoğan daha önceki seçimlerde olduğu gibi muhalefet içindeki bölünmelerden yararlanabilir" ifadesine yer verildi.

İttifak içindeki tek anlaşmazlığın cumhurbaşkanı adayı olmadığını, 20 yıllık AK Parti iktidarı sonrasında boşalacak koltukların kavgasının da yapıldığını belirten gazete, Akşener'in küçük partilerin yeni hükümette üst düzey pozisyonlara gelmelerine karşı olduğuna işaret etti. İYİ Parti'nin yaklaşık yüzde 15 ile altılı masada CHP'den sonra en fazla oy oranına sahip parti olduğuna dikkat çeken gazete, "Akşener'in partisini yanına almadan Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı makamı için pek bir şansı kalmayacaktır" dedi.

"CHP'nin diğer dört müttefikinin toplam oy oranı yüzde 5'i bile geçmiyor" hatırlatmasında da bulunan Der Tagesspiegel, "Akşener'in İYİ Partisi dışında bir aktör de, yüzde 12'lik oy potansiyeli ile HDP. Seçimlerde çoğunluk sağlamaya yardımcı olabileceği halde HDP, muhafazakar ve milliyetçi siyasetçilerin istememesi nedeniyle altılı masaya davet edilmemişti. HDP seçimlere kendi adayıyla da gidebilir, ama hakkındaki kapatma davası nedeniyle seçimlere katılıp katılamayacağı belirsizliğini koruyor" yorumunu yaptı. (DW Türkçe)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.