Altın çıldırdı, tutulamıyor!

Altın çıldırdı, tutulamıyor!
Ortadoğu'daki çatışma altını çıldırttı. Altın fiyatları son 3 ayın en yüksek seviyesini gördü. Analistler altın fiyatlarında artık FED değil, jeopolitik etkinin belirleyici olduğunu söylüyor.

TİGRİS HABER - İsrail ile Hamas güçleri arasında yoğunlaşan çatışmaların yayılma endişesi, güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarını 11 haftanın en yüksek seviyesine taşıdı. Orta Doğu’daki çatışmaların güvenli liman olarak nitelendirilen altına talebi artırması ve Fed’in faiz artırımlarının sona yaklaştığı beklentileriyle altın fiyatları iki haftadır yükseliyor.

Altının ons fiyatı, 20 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 1980 doları aştı. Yurtiçinde ise altının gramı, güne 1.782 lira seviyesinden başladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın dün Gazze sınırında toplanan askeri birliklere, Filistin bölgesini yakında “içeriden” göreceklerini söyledi, bu da beklenen bir kara harekatının yaklaştığı algısına yol açtı. Bu açıklamanın ardından altın fiyatları yükselişini hızlandırdı.

Yükseliş sürecek mi?

Capital.com Piyasa Analisti Kyle Rodda “İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir bölgesel krize ve uzayan bir çatışmaya dönüşmesinden korkuluyor. Bu durum nedeniyle yatırımcıların güvenli limanlarda konumlandığını görüyoruz” değerlendirmesini yaptı. Siyasi ve finansal belirsizlik dönemlerinde yatırımcıların ilgisini çeken altının ons fiyatı haftanın ilk dört işlem gününde yüzde 2,4 artış gösterdi.

Fitch, Fed’in 2023’te başka bir faiz artırımına gideceğine dair korkuların azalmasıyla altın fiyatlarının desteklendiğini belirtirken, TD Securities emtia stratejisti Daniel Ghali, “Ekonomideki durgunluk Fed’in faiz oranlarını düşürmesine ve altın fiyatların 2 bin 100 doların üzerine çıkmasına yardımcı olacak” dedi.

Gelecek 12 ayda fiyatlar artacak

Uzmanlar genel olarak gelecek 12 ay içinde fiyatların artacağı kanısında. Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) 2023 Küresel Kıymetli Madenler Konferansı sırasındaki görüşlere göre, jeopolitik belirsizlik önümüzdeki 12 ayda altın fiyatlarını destekleyecek.

2024’te FED yerine jeopolitik faktörlere bakılacak

LBMA’nın anketine göre, altın fiyatlarının gelecek yılın bu zamanlarında ons başına 1.990,30 dolara yükseleceği öngörülüyor. Ortadoğu’da devam eden kaos, güvenli liman talebinin altın fiyatlarını nasıl etkileyebileceğini gösterdi. CRU’nun kıdemli değerli metal analisti Kirill Kirilenko, “Fed’in gelecek yıl beklemeye alınmasıyla ABD para politikası altın için önemli bir faktör olmayacak. Jeopolitik belirsizlik ise fiyatlar için önemli bir etken olacak” dedi. (Kaynak: halk TV)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum