“Amed bundan sonra koşacak”

“Amed bundan sonra koşacak”
Diyarbakır’da seçim çalışmalarını sürdüren BDP’nin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, "Amed bundan sonra yürümeyecek koşacak" dedi.

DİYARBAKIR - BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, katılımcı belediyeciliği esas alarak kentin dinamikleriyle yapılan toplantılar ile bir araya gelmeye devam ederken, alınan toplantılarda gelen öneri ve görüşler doğrultusunda eş başkan adayları oluşturacakları yol haritası ile projelerini hayata geçirmeyi hedefliyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne aday oldukları ilk andan itibaren kentteki sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek kent hakkındaki görüşlerini alan Kışanak ve Anlı, ortaya çıkan önerileri de ortaklaştırıyor. Kentte ilk olarak "GençAmed" projesi ile gençlerle, emekçiler ve TMMOB'a bağlı meslek odaları ve "Yeşil Amed" (Ameda Hêşin) toplantısıyla ekolojistler ve doğaseverler ile bir araya gelen Kışanak ve Anlı, önümüzdeki günlerde "Kadın Amed" (Jin Amed) ve "Çocuk Amed" (Zarokistan) toplantıları düzenleyecek.

“Toplantılar forum halinde sürecek”

Gerçekleştirdikleri bu toplantıların öz yönetimi şimdiden inşa ettiğini gösteren toplantılar olduğunu söyleyen Kışanak, özyönetimle halkın kendi kendini yöneteceği ve temsili demokrasinin engellerini aşarak daha demokratik, katılımcı bir yönetim anlayışını hayata geçireceklerini ve halkın kendi öz yönetimini açığa çıkaracağını vurguladı. Yapılan toplantıların öz yönetim için atılan ilk adımlar olduğunu belirten Kışanak, toplantıların birer forum olarak süreceğini dile getirdi. Toplantıya katılan dinamiklerin, sosyal ve toplumsal bir hareket olarak mücadelelerini her zaman sürdürecekleri yönünde bir aktarımın olduğunu ve yerel yönetimler ile beraber çalışacaklarını söylediklerini belirten Kışanak, yerel yönetimler olarak önümüzdeki süreçte toplumsal örgütlenme alanlarından her birinin yönetimdeki ortakları olduğunu kaydetti. Toplumsal hareketler ile birlik kenti yöneteceklerini ifade eden Kışanak, "İşte bu öz yönetimi bugünden inşa etme çabasıdır. Bunun ilk adımlarıdır. Gençlik hareketi, kadın hareketi, ekoloji hareketi kentleşme konusunda emeği olan mühendislerle yaptığımız toplantılar yine bu kentin ekonomik olarak refah düzeyinin yükseltilmesinde toplum ekonomisinin oluşturulmasında neler yapabiliriz diye yaptığımız tartışmalar ve çocuklarla ilgili yapacağımız Zarokistan toplantısı özyönetim paydaşlarıdır. Bunların hepsi bir araya gelince bir öz yönetim ortaya çıkar. Yoksa biz temsili yönetimin handikabını aşamayız. Bir seçim oldu, iki tane eş başkan seçildi, 92 iki tane meclis üyesi, bunlar gitsin bu kenti yönetsin dersek, bunun adı özyönetim olmaz" dedi.

amed-bundan-sonra-kosacak---(2).jpg

“Diyarbakır üreten bir şehir olacak”

Yaklaşık 2 aydır seçim çalışmalarını başlattıklarını belirten BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Fırat Anlı ise, toplantılarda açığa çıkan görüş ve önerileri karar altına alarak ileride uygulama tarihlerini açıklayacaklarını ve uygulayacaklarını dile getirerek,  bu şekilde toplantıları işlevsel kılacaklarını aktardı. Aksi takdirde yılda bir iki kere toplantı almanın hiçbir anlamının olmayacağını ifade eden Anlı, toplantılarda alınan kararların takibi içinde bir mekanizma oluşturacaklarını söyledi.

Seçimlerden hemen sonra toplantılarda ortaya çıkan kararları kamuoyuyla paylaşarak yaşama geçireceklerini söyleyen Anlı, şöyle devam etti:

"Bu konuda önemli örneklerimiz var ama önümüzdeki süreçte katılımcılığı dünya çapına çıkaracağız. Özellikle siyasal toplumsal sorunu hem de yerel yönetim başlığını bir araya getirmek için mahalle meclisleri, kadın meclisleri, çocuk meclislerini, engelli meclislerini bütün başlıkları kapsayan ihtiyaç başlıkları içerisinde tartışacağız. Bunları sadece bunun üst yapısı olan ana meclisi, belediye meclisinde karar altına alacağız. Amed şehir merkeziyle dış şehir ilçeler arasındaki bağların güçlendirmesi ve yeni bir iç sözleşmenin yapılması gerekiyor. Yani bugün şehir merkezinde ne varsa her ilçede olması lazım. Bunu işleyişe geçireceğiz. Oradaki üreticileri daha çok üretime katmayı kanalize edeceğiz. Şehir içerisindeki yoksullukla mücadele de dış ilçelerdekilerin de desteğini almak ve üretimi arttırarak hem Diyarbakır'ı üreten bir şehir haline getireceğiz. Amed'i kendi imkânlarıyla yeter bir şehir haline getireceğiz. 15 yıldır belediyecilik tecrübemiz var, 15 yaşında bir gencin ruhuna ve dinamizmine sahibiz. Aynı zamanda birikimine sahibiz. Bundan sonra Amed yürümeyecek, koşacak." 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.