Amed tarihi Newroz'a hazırlanıyor

Amed tarihi Newroz'a hazırlanıyor
Newroz Tertip Komitesi, Hevsel Bahçelerinde ağaç kesimine karşı süren direnişe destek olmak amacıyla bu yılki Newroz programını Hevsel Bahçeleri’nde açıkladı.

 

Bu yıl yerel seçimler öncesine denk gelen  2014 Newroz programını Hevsel Bahçelerinde açıklayan Newroz Tertip Komitesi adına Zübeyde Zümrüt, “Karşılamaya hazırlandığımız 2014 Newroz’uda tarihi bir öneme sahiptir. Kürt halk önderi Diyarbakır Newroz’undaki çağrısı ile silahlar sustu, demokratik siyasetin önemi tüm kesimlerce kavrandı. Diyaloğun müzakereye evrilmesi ve kalıcı bir barış için 2014 Newroz’u bir milat olacaktır” dedi. 

Diyarbakır- Newroz Tertip Komitesi, Hevsel Bahçelerinde ağaç kesimine karşı süren direnişe destek olmak amacıyla bu yılki Newroz programını Hevsel Bahçeleri’nde açıkladı.

Açıklamaya, doğa için direnen gençlerin yanı sıra, Diyarbakırspor Taraftar Grubu, Gercüş Mavi-DER, BDP İl yönetimi ve Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi katıldı.

Tertip Komitesi adına açıklama yapan BDP Amed İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Newroz’un halkların tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ve barışın kardeşliğin simgesi olduğunu ifade ederek, “Binlerce yıldır kutlanan Newroz, yaşadığımız yüzyılda da özellikle Kürdistan coğrafyasında varoluş, direniş, mücadele ve özgürlüğün adıdır. Newroz inkara karşı var olmanın adıdır, Newroz zulme karşı direnişin adıdır, Newroz özgürlük mücadelesine giden yolun adıdır. Newroz halkların onurlu bir yaşam için buluştuğu meydanın adı” dedi.

Yıllarca Newroz alanlarında Kürt halkına büyük zulüm uygulandığını ve bu yasakçı anlayışa karşı halkın mücadele verdiğine dikkat çeken Zümrüt, “Kürt halkının kutlamalarını engelleyemeyen devlet, son yıllarda daha değişik yollara başvurarak Newroz’u salt bahar’ın başlangıcıymış gibi göstererek içini boşaltmaya yönelmiştir” diye ifade etti.

Kürt gençlerinin Hewsel direnişini selamlıyor ve Newroz’un ilk ateşini burada yakıyoruz.  Her yıl olduğu gibi Newroz kutlamalarının finali 21 Mart’ta Amed’te olacaktır. Kürtler açısından çok önemli olan bu Newroz’da da Kürt halkı taleplerini dile getirecek. Milyonların buluştuğu Newroz Meydanı bu yıl çok önemli konukları ve sanatçıları Amed’te ağırlayacak” şeklinde konuştu.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.