Ancak ölürsen geçiş izni var!

Ancak ölürsen geçiş izni var!
Suruç ilçesi Mürşitpınar (Kobani) Sınır Kapısı'ndan Suruç Devlet Hastanesi'ne gelen ağır kanser hastası Mustafa Bozo, ülkesine geçişine izin verilmediği için toprağında son nefesini vermek istemesine rağmen yaşamını ilçede yitirdi.

 

ŞANLIURFA - Urfa'nın Suruç ilçesi Mürşitpınar (Kobani) Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçen yaralı ve hasta Rojavalıların ülkelerine geçişlerine izin verilmiyor. Bu kapsamda Suruç Devlet Hastanesi'ne gelen ağır kanser hastası Mustafa Bozo ülkesine geçişine izin verilmediği için belediye otelinde yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren Bozo'nun cenazesi hastane morguna kaldırılırken, yarın Rojava'nın Kobani kentine gönderileceği öğrenildi. 

'Kendi toprağında ölmek istedi' 

Babasının Rojava'da ölmek istediğini, ancak bırakılmadığı için Suruç'ta yaşamını yitirdiğini belirten çocuğu Xalit Mistefa, "Babamın tek isteği toprağında, evinde ölmekti. Ne yazıkki mide ve akciğer kanseri olan babam yapılan tüm girişimlere rağmen burada yaşamını yitirdi. Türk Devleti bizi bırakmadı. Devlet neden Kürtlere bu kadar husumet besliyor, anlamıyoruz. Tüm Kürtleri potansiyel suçlu olarak görüyoruz. Elimiz bu hükümetin yakasında olacak. Hastalarımızı ve ölülerimizi dahi bırakmıyorlar ki evimize ülkemize götürelim" dedi.

'Ölüye geçiş izni var, sağa yok' 

Kapıda yaşanan sorunlar konusunda görüştüğümüz Rojava Yardım Komisyonu üyesi Faruk Tatlı ise, Rojavalıların bu tarafa geçişlerinde sorun çıkarılsa da, bir şekliyle izin verildiğini belirtti. Ancak gelen yaralı ve hastaların ülkelerine geçişlerine izin verilmediğini söyleyen Tatlı, "Ölürseniz geçişe izin veriyorlar. Ancak sağ kaldıysanız geçişe izin yok. Askerin kapıda çıkardığı sorundan dolayı kaymakam ile görüştük. Kaymakam yetkinin kendilerine devri için İçişleri Bakanlığı'na yazı yazdı. Duyumlarımıza göre olumlu cevaplanmış. Yetki kaymakamlığa geçerse, sanırım sorun kalmayacak. Ancak şu an yaşanan tek kelime ile, ölüye geçiş izni var, sağa geçiş izni yok'" dedi.

Bu arada Suruç'ta tutulan yaralı ve hastaları ziyaret eden Özgür Gündem Gazetesi Yazarı Veysi Sarısözen, hastalar ile sohbet ederek, notlar aldı.

oluye-gecis-var.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.