Anket: Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek artıyor

Anket: Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek artıyor
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) , Dindar seçmenlere odaklanan araştırma anketini yayınladı. Ankete göre, Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek belirgin bir şekilde yükseliyor.

TİGRİS HABER - Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) , Dindar seçmenlere odaklanan araştırma anketini yayınladı. Ankete göre, Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek belirgin bir şekilde yükseliyor. Cumhur İttifakı, dindar bölgelerde yaşayan dindar olmayan seçmenlerde ise %37.4 seviyesinde.

Araştırma, Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep ve Kocaeli illerinde ve İstanbul’un dindar seçmen yoğunluklu ilçelerinin belli semtlerinde yüz yüze görüşmeler ile yapıldı (2424 kişi). Dindar seçmenlere odaklanan araştırmada elde edilen bulgular şu şekilde:

Dindar seçmenler muhalefete uzaklar

-“Dindar seçmenler, genellikle sadece dindar değiller; aynı zamanda milliyetçiler, ataerkiller, kendine özgürlükçüler, pragmatistler, bir lokma bir hırkacı değiller, ensar olmak istemiyorlar, kayırmacılıktan ve israftan şikayetçiler, CHP başta olmak üzere muhalefete uzaklar.

Cumhur İttifakı desteğini koruyor

-Araştırma sonuçları dindar bölgelerde Cumhur İttifakı’nın kayıplar yaşasa da önemli oranlarda desteğini koruduğunu gösteriyor: Cumhur İttifakı bu bölgelerde %68.1’den %58.5’a gerilemiş (9.6 puan düşüş, %14 kayıp).

Cumhur İttifakı daha az güç kaybediyor

-Türkiye genelinde değişim aynen bu bölgelerdeki gibi olsaydı, Cumhur İttifakı'na destek %47.6 olacaktı. Daha önce paylaşılan Türkiye temsili araştırmasındaki sonuçlara kıyasla (%43.9), bu bölgelerde Cumhur İttifakı’nın daha az güç kaybettiği görülüyor.

- Kürtleri, Alevileri ve dini inancı olmayanları analiz dışında bırakıp sadece Sünni Türk dindarlara odaklanıldığında, Cumhur İttifakı’na destek %64.9’u buluyor (2018: %74.1).

Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek yükseliyor

-Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek belirgin bir şekilde yükseliyor; yüksek düzey dindarlar arasında %78’i buluyor. Cumhur İttifakı, dindar bölgelerde yaşayan dindar olmayan seçmenlerde ise %37.4 seviyesinde.

-Dindar seçmenlerin yarısından daha azı (%46) Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yaptığını düşünürken, neredeyse üçte ikisi (%64) Erdoğan giderse kötü olur diyor. Erdoğan’a karşı eleştirel olanların da bir kısmı Erdoğan’ın gitmesini istemiyor.

Erdoğan’dan kopuş da dindarlık düzeyi düştükçe artıyor

-Dindarlar Erdoğan’a kategorik olmasa da yüksek destek veriyorlar, yüksek destek vermekle birlikte yavaş da olsa Erdoğan’dan uzaklaşıyorlar.  Erdoğan’a destek dindar Türkler arasında %62.2’yi bulurken, dindar Kürtlerin Erdoğan’a desteği %46’da kalıyor. Erdoğan’dan kopuş da dindarlık düzeyi düştükçe artıyor.

-Dindar seçmenlerin, büyük kısmı “her koşulda Erdoğan ve AK Parti” demiyor ama Erdoğan ve AK Parti tarafında kalma eğiliminde. Erdoğan ve AK Parti’ye verdikleri desteğin önemli bir kısmı net bir pozitif destek olmaktan ziyade, belli belirsiz bir negatif desteğe dönüşmüş.

Ekonomik sorunlar ve adaletsizlik en belirgin şikâyet konuları

-Dindar seçmenlerde iktidara desteğin yüksek olmasına ve kopuşun Türkiye genelinden düşük olmasına karşın, iktidara yönelik eleştirel tutum da yaygınlaşmış durumda. Ekonomik sorunlar ve adaletsizlik en belirgin şikâyet konuları.

-AK Parti’nin “ülkeyi geliştirdiği”, “özgürleştirdiği”, “terörle mücadele, savunma sanayi ve dış politikada güçlendirdiği” düşünülüyor. Ancak son dönemde “AK Partinin yozlaştığı”, “kadroların gönülden değil çıkar uğruna partide yer aldığı” şikayetleri çok yaygın.

-Dindar seçmenler başta başörtüsü olmak üzere kazanımların kaybedileceği endişesi yaşıyor. Özellikle kadınlarda bu endişe çok yüksek: rövanşizmin işaretlerini şimdiden gördüklerini, muhalefetin güçlü hissettiği anlarda kendilerine karşı saldırganlaştığını ifade ediyorlar.

Muhalefetin yönetim kapasitesine güvensizlik

-Rahatsızlıklara rağmen AK Partiye desteğin devam etmesinin bir diğer nedeni de muhalefetin yönetim kapasitesine güvensizlik. Muhalefetin hizmet ve büyüme anlayışından uzaklaşacağı ve zaten kötü durumda olan başlıkları daha da geriye götüreceği endişesi yaygın.

-Dindarlar en çok TRT ve A Haber izliyorlar, Fox TV de radarlarında.” (Haber Merkezi)

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.