Arınç seçim öncesi Diyarbakır'da konuştu!

Arınç seçim öncesi Diyarbakır'da konuştu!
Seçim öncesi Diyarbakır'a gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın hasta tutuklu ve hükümlülerin ve KCK tutuklularının bırakılması yönünde yaptığı değerlendirmeler dikkat çekti.

Gencer  ARPACI

DİYARBAKIR - Seçim öncesi Diyarbakır'a gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın hasta tutuklu ve hükümlülerin ve KCK tutuklularının bırakılması yönünde yaptığı değerlendirmeler dikkat çekti. Arınç, "Türkler çıkıyor, Kürtler içeride kalıyor" gibi eleştirilere ilişkin, böyle bir ayrımcılığa müsaade etmeyecekleri iddiasında bulundu. 

Bölgede oy oranları anketler ile düştüğü tescillenen AKP, Bakanlar ile bölgeye çıkarma yapıyor. En son bugün Diyarbakır'a gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gazetecilerle bir araya geldi. Tutukluluk süresinin 5 yıla inmesinin ardından yapılan tahliyeleri değerlendiren Arınç, "Tabii genel bir hüküm koyduğun zaman 5 yılı doldurmuş olanların hangi suçu işlediğine bakmaksızın tahliye kararına bakmak lazım. Yoksa şu davalar istisna, bu davalar istisna derseniz o zaman kişiye özel bir hüküm çıkarmış olursunuz. Meclis'te de sordular her yerde de söyledik, adına KCK davası denilen davadan tutuklular varsa mutlaka onlarda çıkmalıdır, çıkacaktır. Aslında adaletten beklediğimiz kısa sürede karar vermeleridir. Kısa sürede karar vermeyince beğenmediğiniz suçlarda dışarı çıkabilir. Şimdi Ergenekon davasından çıkanlar oldu. Sizin tabirinizle söyleyeyim, KCK davasından çıkmak isteyenlere ret kararı verdiler" dedi.


"Türkler çıkıyor, Kürtler içeride kalıyor" gibi eleştirilerin yapıldığına değinen Arınç, böyle bir ayrımcılığa müsaade etmeyeceklerini ileri sürdü. Arınç, "Diyarbakır'da bir mahkeme müracaat üzerine şöyle bir karar verebiliyor; bu adamın yaşı gençtir, dışarı çıktığı takdirde dağa gitme ihtimali vardır. Hukukta böyle bir ihtimal ve gerekçe olamaz. Buna dayanarak bir mahkeme tahliye talebinin reddini isteyemez. Bu yanlış bir karar. Huzurlarınızda ifade ediyorum. Bu yanlıştan da mutlaka dönülecektir" iddiasında bulundu. BDP'li vekillerin tahliye olduktan sonra ziyaret ettiğini, geçmiş olsun dediğini de söyleyen Arınç, "Daha önce tahliye olanlara da gitmiştim. Onlar bana dediler ki, aşırı hasta olanlar var. Hatta ölümcül hastalığa yakalananlar var. Onlardan ben dosya ve isim listesi istedim. Bana da gönderdiler teşekkür ediyorum onlara. Onların her biriyle ayrı ayrı ilgileniyoruz" dedi. Hasta tutsakların durumuna da değinen Arınç, "Bundan da herkes emin olsun. Hastalık sebebiyle tutukluluk ve hükümlülüğe ara vermek lazım. Kanun bunu getirmiş. Bu kanunu da biz yapmışız. Dolayısıyla orada hastalık sebebiyle tahliye talep eden hükümlü ve tutuklulardan bazıları içinde şöyle bir gerekçe çıkmış. Bunlar dışarı çıkabilir ama dışarı çıktıktan sonra kendileri istemese bile halktan bazı tepkiler olabilir. Arkadaşlar Türkiye'de bir hukuk devleti varsa hukuk egemen olan bir ülkede hukukun geçerli olması lazım. Bu gerekçeleri ben hukuki bulmuyorum. Kesin olan şudur ki, tutuklulukta 5 yılı doldurmuş olan herkes işlediği suça bakılmaksızın tahliye edilmek mecburiyetinde" şeklinde konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.