Asgari ücretli ne kadar vergi ödüyor?

Asgari ücretli ne kadar vergi ödüyor?
Asgari ücretlinin yıllık gelirinin yüzde 35’i vergiye gidiyor

Bir asgari ücretli 30 bin 700 liralık yıllık gelirinin yüzde 35’ini, yani 10 bin 587 lirasını vergi olarak devlete ödüyor. Böylece asgari ücretlinin elinde 20 bin 114 lira kalıyor. Bu hesaba göre bir asgari ücretli bir yılın 128 günü devlete vergi ödemek için çalışıyor.

Aylık brüt maaşı 2 bin 558,40 lira olan bir asgari ücretlinin, 537,50 lirası kaynağında vergi ve SGK primi, yaklaşık 344,73 lirası da dolaylı vergi olmak üzere ayda toplam 882,23 lirası vergi olarak kesiliyor. Yani, açlık sınırının altında bir ücretle yaşamını idame ettiren bir asgari ücretli, yıllık 30 bin 700,8 lirayı bulan brüt maaşının 10 bin 586,76 lirasını vergi olarak ödüyor. Bu tutarın brüt maaşa oranı ise yaklaşık yüzde 35'e tekabül ediyor. Yani asgari ücretli 365 günün 128 gününü devlete vergi ödeyebilmek için çalışıyor.

Açlık sınırının altında bir ücretle geçim derdine düşen bir asgari ücretli, daha maaşı eline geçmeden vergisini veriyor. Üstelik de maaşının üçte birinden fazlasını vergi olarak devlete peşin peşin ödüyor. Zaman zaman asgari ücretlilerin vergiden muaf tutulması konusu muhalefet tarafından dile getirilse de 8 milyon asgari ücretlinin olduğu bir yerde devletin bu paradan umudunu kesmesi zor gözüküyor.

8 milyon asgari ücretliden vergi alınmazsa!

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2016 yılı İstatistik Yıllığı verilerine göre, Türkiye’de asgari ücretle çalışan işçi sayısı 5 milyon 640 bin 940 kişidir. Bu rakamlara kayıt dışı ekonomide çalışan işçiler dahil değildir. Kayıt dışı istihdam oranı TÜİK verilerine göre yüzde 34’tür ve kayır dışını da eklediğimizde bu sayı 8 milyona ulaşmaktadır.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.067,17 TL olarak hesaplanırken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.733,44 TL tutarında hesaplandı.  Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.558,94 TL olarak hesaplandı.  

 (Haber Merkezi)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.