Asgari ücrette 'asgari uzlaşma'

Asgari ücrette 'asgari uzlaşma'
Art arda gelen zamlar asgari ücret beklentisini de yükseltti. Binlerce kişinin asgari ücret ya da daha azına çalıştığı Diyarbakır’da işçi sendikaları ile işveren asgari ücretin yükselmesi konusunda hem fikir.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Art arda gelen zamlar asgari ücret beklentisini de yükseltti.  Binlerce kişinin asgari ücret ya da daha azına çalıştığı Diyarbakır’da işçi sendikaları ile işveren asgari ücretin yükselmesi konusunda hem fikir. İşverenin talebi, asgari ücret yükselirken, hükümetin SGK ve stopaj desteği sunması yönünde.

Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesi nedeniyle 2021’de Türkiye, Arnavutluk’tan sonra Avrupa’da en düşük asgari ücretine sahip ikinci ülke olarak kayıtlara geçti. Türkiye, Avrupa Birliği’nde en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden biri olmasının yanı sıra, asgari ücretle çalışan oranının en yüksek olduğu ülkelerden de biri. DİSK AR’ın yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de 10  milyon kişi, asgari ücret ya da altında bir ücretle çalışarak, geçimini sağlıyor. Yoksulluğun ve işsizliğin hızla arttığı Diyarbakır ve diğer bölge illerinde durum daha da vahim. Diyarbakır’daki işçi sendikaları ile işverenler, tablonun vahametine dikkat çekerek, asgari ücretin arttırılmasını istiyor.

İşveren destek talebi

Tigris Haber’e konuşan DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, kendilerinin de asgari ücretin yükselmesinden yana olduklarını söyledi. Edemen, “Gönül ister ki asgari ücret yüksek olsun. Ama hükümetin asgari ücreti yükseltirken işvereni de düşünmesi gerekiyor” dedi. Hükümetin işvereni ve sanayiciyi desteklemeyerek, asgari ücreti yükseltmesi durumunda işçi çıkarma yoluna gidecekleri uyarısında bulunan Edemen, “Hükümetin işvereni desteklememesi durumunda 4 bin ve üstü ücret ödeyebilme şansımız yok. Destek olmaması durumunda, işveren personel çıkarma yoluna gidecektir. Çünkü sanayide, elektrik, doğalgaz gibi girdiler çok yüksek. Asgari ücretlinin maaşının artması yönetici kademenin ücretinin de arttırılması anlamına geliyor bizim için. Hükümetin asgari ücreti yükseltirken, SGK, stopaj gibi kalemlerde işverene destek olması gerekiyor. Asgari ücretliye şirin görünüp oy için, bütün yükü işverenin sırtına atmamalıdır.”

asgari-ucret-nurullah-tigris.jpg

DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen

‘4 bin lira az’

DİSK Genel İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Eroğlu ise asgari ücrette taleplerinin 5 bin 200 lira olduğunu söyledi. Taleplerinin gerçekçi olduğunu kaydeden Eroğlu, “Bu talebimiz oldukça gerçekçidir. Patronların biraz fedakarlık etmesi gerekiyor” dedi. Yüzde 15 olan vergi diliminin yüzde 10’a, yüzde 20 olan vergi diliminin ise yüzde 15’e çekilmesi durumunda, ücretlerde bin liralık artış sağlanabileceğinin altını çizen Eroğlu, “4 bin liranın mevcut koşullarda insanların geçimini sağlamaya yetmeyeceğini her platformda söylüyoruz” diye konuştu.

asgari-ucret-hasan-tigris.jpg

DİSK Genel İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Eroğlu

En az 4 bin 500 olmalı

Türk-İŞ Diyarbakır 7’inci Bölge Temsilcisi Bahri Karakoç da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 binin altında olmayacak açıklamasına atıfta bulunarak, “Pazar enflasyonunu düşündüğümüzde 4 bin dahi kurtarmıyor. En az 4 bin 500 lira olmalı. İşverene de destek sunulmalı” dedi.

asgari-ucret-bahri-tigris.jpg

Türk-İŞ Diyarbakır 7’inci Bölge Temsilcisi Bahri Karakoç

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.