Asker hakaret edebilir, ama sen Kürtçe konuşamazsın!

Asker hakaret edebilir, ama sen Kürtçe konuşamazsın!
Cezaevi ring aracı içerisinde kendi aralarında Kürtçe konuşan tutsaklara konuşmamaları yönünde askerlerin müdahalesi ile başlayan karşılıklı tartışma, tutsaklar aleyhinde "hakaret ve tehdit" davası ile sonuçlandı.

DİYARBAKIR  - ceza evinden ring aracı ile nakledilirken, kendi aralarında ana dilleri olan Kürtçe’yi kullanan  mahkumlarla askerler arasında çıkan tartışmanın ardından yaşananlarla ilgili yapılan duruşmada, askerler aklandı mahkumlar cezalandırıldı. Askerler tutsaklara hakarette bulunduklarını kabul etti, ancak bu "karşılıklı tartışma" olarak yorumlanarak askerlerin beraatıyla sonuçlanan davada, tutsaklar ise 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı. 


Gün geçmiyor ki cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlallerine bir yenisi daha eklenmesin. Sürgün, tecrit, haberleşme, iletişim, sağlık gibi alanlarda yaşanan ve yetkililerin kayıtsız kaldığı ihlallere bir yenisi de kendi aralarında Kürtçe konuşan tutsaklara açılan davayla ortaya çıktı. Söz konusu ihlale konu olan olay, 23 Aralık 2012 tarihinde PKK'li tutsakların Şakran Kapalı Cezaevi'nden Bayraklı Adliyesi'ne götürüldüğü sırada yaşandı. Cezaevi ring aracı içerisinde kendi aralarında Kürtçe konuşan tutsaklara konuşmamaları yönünde askerlerin müdahalesi tartışmaya dönüşürken, yaşanan tartışmanın tutsaklar aleyhinde "hakaret ve tehdit" davası ile sonuçlandığı belirtildi. Askerlerin şahıslarına hakaret edildiği yönünde şikayette bulunmaları üzerine açılan ve mahkeme tarafından "karşılıklı tartışma" olarak nitelendirilen davada, şikayette bulunan askerlerin tartışma esnasında hakarette bulunduklarına yönelik ifade vermelerine rağmen beraat ettiği, tartışmanın diğer tarafı olan Yusuf Çetinkaya isimli tutukluya 1 yıl 8 ay, Gülay Döner isimli tutukluya ise 6 ay ceza verildiği öğrenildi. (Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.