ASYA’NIN OSCARLARI’NDA JÜRİ BÜYÜK ÖDÜLÜ’NDEN SONRA ABLUKA DİYARBAKIR’DA VİZYONDA

ASYA’NIN OSCARLARI’NDA JÜRİ BÜYÜK ÖDÜLÜ’NDEN SONRA ABLUKA DİYARBAKIR’DA VİZYONDA
Dünya galasını geçtiğimiz Eylül ayında Venedik Film Festivali’nde yapan Emin Alper’in yazıp yönettiği ABLUKA 27 Kasım Cuma günü Diyarbakır’da Galleria Şehir ve Prestige Ninova salonlarında vizyona girdi.

 

 

Venedik Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü, Adana Altın Koza’dan da En İyi Film ve Halk Jürisi dahil toplam 5 ödülle dönen Emin Alper'in son filmi Abluka Asya’nın Oscarları olarak kabul edilen, 26 Kasım’da Avustralya’nın Brisbane kentinde düzenlenen 9. Asya Pasifik Film Ödülleri’nde (APSA) Jüri Büyük Ödülü’nü kazandı.

 

Aynı akşam Edirne Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümünde de Emin Alper, En İyi Yönetmen, Mehmet Özgür, En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini alırken SİYAD jürisi de En İyi Film ödülünü Abluka’ya vermişti. Abluka 6-12 Kasım tarihlerinde düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali’nde de En İyi Yönetmen ve SİYAD En İyi Film ödüllerini almıştı.

 

Türkiye’de vizyona 6 Kasım’da giren ABLUKA’ya dair eleştirmenlerin görüşleri şöyleydi:

 

“Abluka, pelikülde 'metafor' gibi görünen öyküsünün hayattaki karşılığını, adeta gündelik gerçeklerimizde ve 90'lardan günümüze uzanan bir siyasal arka planda bulan bir film olmuş. Bu senenin en iyi filmlerinden...” Uğur Vardan – Hürriyet Gazetesi

 

“Abluka, Emin Alper’in yeni Türkiye sinemasının en sağlam kariyerlerinden birini inşa edeceğinin garantisi niteliğinde. Alper, ‘Tepenin Ardı’yla başladığı Türkiye’yi serinkanlı analiz eden ve bunu güçlü bir sinema diliyle gösteren politik sinemasına ‘Abluka’ ile sağlam bir ikinci halka ekliyor. Alper, geçmişten yola çıksa da Türkiye’nin bugünü yakalıyor. Bunu yaparken kurduğu sinemasal evrenin gücü ise etkileyici.” Nil Kural – Milliyet Gazetesi

 

“İlk filmi “Tepenin Ardı”nda da toplumdaki  ‘düşman yaratma’ paranoyasını işleyen Emin Alper, sinema serüvenine ‘toplumsal paranoyalarımızın’ izdüşümleriyle devam ediyor. Abluka’da sinemamızda pek görmediğimiz post apokaliptik atmosfer kurarak, kimi zaman Kafkaesk bir yapıyla flört ederek,  40 yıldır hayatımızdan bir türlü çıkmaya terörün, insanlar üzerinde yarattığı paranoyayı, zihinsel savrulmaları, iki kardeşin öyküsü üzerinden nefis bir şekilde anlatıyor ve sıkı bir iyi bir politik gerilime imza atıyor.” Olkan Özyurt – Sabah Gazetesi

 

“Abluka, baskı ve çatışmaların damgasını vurduğu kapkaranlık bir dünyada giderek gerçeklik algısını yitiren karakterlere odaklanırken, yaratıcı görsel ve işitsel oyunlarla izleyicisini de paranoya girdabının içine çekiyor.” Ali Deniz Şensöz – Altyazı Sinema Dergisi

 

Abluka festival yolculuğuna 27 Kasım-6 Aralık tarihlerinde Belgrat'ta Auteur Film Festivali'nde ve 12-19 Aralık tarihlerinde Fransa'da Les Arcs Avrupa Filmleri Festivali'nde gösterilecek.

 

Tepenin Ardı’yla tanıdığımız Emin Alper’in ikinci filmi olan Abluka, yoğun bir politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesini konu alıyor. Filmin başrollerinde Mehmet Özgür ve Berkay Ateş yer alırken, onlara yardımcı rollerde Tülin Özen, Müfit Kayacan ve Ozan Akbaba eşlik ediyor.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eurimages (Avrupa Konseyi), CNC (Fransa), Doha Film Institute (Katar), Visons Sud Est (İsviçre) tarafından desteklenen, Liman Film'in yapımcılığında Paprika Films (Fransa) ve Insignia'nın (Türkiye) ortak yapımcılığında gerçekleştirildi.

 

 

ABLUKA

 

Sinopsis:

20 yıl hapis yattıktan sonra, Kadir şartlı tahliye olur.  İstanbul büyük bir siyasal karmaşa içindedir, polis ise failleri yakalamak için önlemlerini her geçen gün arttırmaktadır. Emniyette yüksek bir mevkide olan Hamza, şartlı tahliye karşılığında Kadir’e bir iş bulmasında yardımcı olur. Kadir bir çöp toplayıcısı gibi çalışarak gecekondu mahallelerinde muhbirlik yapmaya başlar. Çöplerde bomba yapım malzemeleri olup olmadığını araştırmakta, buna göre istihbarat bilgisi üretmektedir. Kadir, kardeşi Ahmet'i çalıştığı mahallelerden birinde bulur. Ahmet ise belediyede sokak köpeklerinin itlafından sorumlu birimde çalışmaktadır. Ahmet, Kadir'in yakın bir abi-kardeş ilişkisi kurmak için çabalarını karşılıksız bırakır. Ahmet'in mesafeli tutumu, Kadir'i çeşitli komplo teorileri üretmeye yöneltir.

 

ROL                           OYUNCU   

Kadir                           Mehmet Özgür

Ahmet                         Berkay Ateş

Meral                           Tülin Özen

Hamza                         Müfit Kayacan

Ali                               Ozan Akbaba

 

Yönetmen: Emin Alper

Senarist: Emin Alper

Müzik: Cevdet Erek

Yapımcılar: Nadir Öperli, Enis Köstepen, Cem Doruk

Uygulayıcı Yapımcı: Cem Doruk

Yapım Şirketi: Liman Film

Ortam Yapım Şirketleri: Paprika Films, Insignia Yapım

 

Görüntü Yönetmeni: Adam Jandrup  

Yapım Tasarımı: İsmail Durmaz

Kurgu: Osman Bayraktaroğlu

Kostüm Tasarımı: Nurten Tinel

Ses Kayıt: Fatih Aydoğdu

Ses Tasarımı: Cevdet Erek, Cenker Kökten

Cast Direktörü: Ezgi Baltaş

  

YÖNETMEN HAKKINDA: EMİN ALPER

1974 yılında Konya’da doğan Emin Alper Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat ve tarih eğitiminin ardından, aynı üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Modern Türkiye Tarihi üzerine doktora derecesini aldı. Rıfat (2006) ve Mektup (2005) adlı kısa filmlerinin ardından çektiği ilk uzun metrajlı filmi Tepenin Ardı, dünya galasını 2012 yılında yaptığı Berlin Film Festivali’nde yaptı ve Caligari Ödülü ile En İyi İlk Film dalında Özel Mansiyon kazandı. Gösterildiği film festivallerinden 30’un üzerinde ödülle dönen Tepenin Ardı Asya Pasifik Film ödüllerinde En İyi Film seçildi. Senarist ve yönetmenliğin yanı sıra, halen İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde dersler veren Emin Alper’in 2015 yapımı ikinci filmi Abluka, dünya galası’nı 72. Venedik Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yaptı ve  Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Türkiye galasını 22. Altın Koza Film Festivali’nde yapan Abluka bu festivalden de En İyi Film dahil olmak üzere beş ödülle döndü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.