‘Atatürk Kürt dengbeje altın saat hediye etti’

‘Atatürk Kürt dengbeje altın saat hediye etti’
Bitlisli dengbejler, gelenek ve göreneklerini kendi imkanları ile yaşatmaya çalışıyor. Dengbej Lütfü Turşak, “Geçmişte dengbej Mustafa Atatürk’e ağıtını söylemiş. Atatürk dengbeje altın bir kol saati hediye etmiş” dedi.

Kültürümüz ölmesin

Bitlisli dengbejler, Kürt sözlü edebiyatının temelini oluşturan dengbejlik kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Yaktıkları ağıtlarla yüreklere dokunan dengbejler, kendilerine sahip çıkılmasını istediler. Dengbej Ertem Kurtuluş, her hafta veya 15 günde bir kez Dengbejlerin evinde sırasıyla buluştuklarını söyledi. Kurtuluş, “Biz istiyoruz ki bizim kültürümüz ölmesin. Bizim kültürümüz geleneğimiz bitmesin. Sadece Bitlis Dengbejleri olarak değil Türkiye’deki bütün Dengbejlerle bu kültürümüzü yaşatmaya çalışacağız. Ağıtlarımızda da siyasi bir söylem yoktur” diye konuştu.

bitlis-dengbej.jpg

Kürtçe ağıt yakan dengbej Atatürk’e şikayet edilmiş

Dengbej Lütfü Turşak ise Dengbejliğin çok eski bir kültür olduğunu ifade ederek, “Mustafa Halo Hayran adındaki Dengebeji 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk’e şikayette bulunuyorlar. Dengbej Mustafa Atatürk’e Selanik Savaşının ağıtını söylemiş. Mustafa Kemal Atatürk ise altın bir kol saati hediye etmiş. Yani Dengbejlik kültürü ve geleneği çok eskiye dayanan bir kültürdür” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.