Atatürk’ün Diyarbakır’a gelişinin 84.yıl dönümü törenlerle kutlandı

Atatürk’ün Diyarbakır’a gelişinin 84.yıl dönümü törenlerle kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Diyarbakır’a gelişinin 84’üncü yıl dönümü, Diyarbakır Tren Garı’nda düzenlenen törendeki temsili canlandırmayla kutlandı.

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı olarak 15 Kasım 1937 yılında Diyarbakır'a gelen Mustafa Kemal Atatürk7ün ziyaretinin 84. yıl dönümü, Kayapınar Kaymakamlığı tarafından düzenlenen törenle kutlandı. Diyarbakır Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ünal Koç, 7. Kolordu Komtanalığı Kurmay Başkanı, Diyarbakır Merkez Komutan Vekili, askeri ve mülki erkân, gaziler, şehit yakınları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Şiirler okundu

Atatürk’ün Diyarbakır’a gelişi ve karşılanması temsili olarak canlandırılan törende, Elazığ yönünden gelen trende bulunan muharip gaziler, Diyarbakır Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili ÜnalKoç’a Türk Bayrağı'nı takdim etti. Atatürk’ün temsili canlandırma etkinliğinin ardından Tren Garı önünde öğrenciler tarafından şiirler okundu ve halk oyunları gösterisi yapıldı.

Atatürk Diyarbakır halkına gönülden bağlıydı

Törende bir konuşma yapan Diyarbakır Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ünal Koç,, “Sözlerimin başında özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, bizlere canlarıyla emanet eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1916 ve 1937 yılları arasında farklı görevlerle şehrimizde bulunmuş ve 100 günü aşkın bir süre şehrimizde kalmıştır.  Diyarbakır’a her geldiğinde büyük bir bahtiyarlık ve mutluluk duyduğunu dile getiren Atatürk, Diyarbakır ve Diyarbakır halkına gönülden bir muhabbetle bağlı olduğunu her ortamda belirtmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatından bir yıl önce 15 Kasım 1937'de  şu an bulunduğumuz Diyarbakır garına teşrif etmiş; ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Diyarbakır'da da halk tarafından büyük bir coşku ve sevgi gösterileri ile karşılanmıştır.

diyarbakir-ataturk-tigris.jpg

Diyarbakırlılar yürekten bağlıdır

Atatürk 84 yıl önce bugün, halkevinde yaptığı konuşmada Diyarbakır halkına şu sözlerle seslenmiştir: ‘20 yıl sonra tekrar Diyarbakır'da bulunuyorum. Dünyanın en güzel ve modern bir binası içinde, beşeriyetin medeni bir halkı huzurunda, duyduğum zevk ve saadetin ne kadar büyük olduğunu kaydetmekle bahtiyarım’  Bu sözlerle atamızın takdirlerine mazhar olan Diyarbakırlılar, kendisine minnettardır, yürekten bağlıdır.  Aziz Atatürk; tarih boyunca barışın, hoşgörünün, sevginin ve kardeşliğin ilmek ilmek işlendiği, içinden yüzlerce devlet, kültür ve bilim insanı yetiştirmiş bir şehir olarak, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için, gösterdiğiniz hedeflere emin adımlarla ilerliyoruz.  İnsanımızı yüceltmek, mutlu ve huzurlu kılmak için var gücümüzle gayret ediyoruz.  Ülkemizin hızla gelişen şehirlerinden ve dünyaya açılan bir vitrini olan Diyarbakır’ımızı daha da geliştirmek, güzelleştirmek ve dünya kentleri arasında yerini güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.  Sizlerin ifadelerinde geçen ‘Millete efendilik yoktur, hizmet etmek vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur' düsturu içerisinde, gelecek nesillere daha da güzel bir Diyarbakır bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz. Sözlerime son verirken Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Çelenk sunma töreni

Öte yandan Diyarbakır Tren Garı’ndaki töreninin ardından Anıtpark’ta çelenk sunma töreni gerçekleşti. Diyarbakır Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ünal Koç tarafından Kaymakamlık ve Yenişehir Belediyesi çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile son buldu. (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.