ATK: Kemikler Tanış ve Deniz'e ait değil

ATK: Kemikler Tanış ve Deniz'e ait değil
Mardin Dargeçit'te, Ocak alında yapılan faili meçhul kazısında bulunan kemiklerin, kaybedilen HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz'e ait olmadığı ortaya çıktı.

MARDİN -Kapatılan HADEP'in Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz, 25 Ocak 2001 yılında Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı'na çağrıldıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamadı. Dönemin tanıklarından Dargeçit Belediye Mezarlığı sorumlusu Hacı Akar'ın, Tanış'ın bir gece yarısı özel harekât polisleri ve askerler tarafından getirilerek, Dargeçit ilçesindeki mezarlıkta defnedildiğini açıklamasından sonra mezarlıkta kazı çalışmaları yapıldı. 


Kazıda bulunan kemikler Adli Tıp tarafından incelendi. 29 Ocak'ta Adli Tıp Kurumu tarafından Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen raporda, bulunan kemik ve diş örneklerinin Serdar Tanış ile Ebubekir Deniz'in ailesinin DNA örnekleri ile uyum sağlamadığı belirtildi.

Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış gözaltında kaybolduğu 2001 yılında Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı Levent Ersöz'dü. Silopi savcılığı tarafından 2001 yılında açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlansa da Levent Ersöz'ün adı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılan davada yer aldı. AİHM, 2 Ağustos 2005'te verdiği kararda Tanış ve Deniz'in kaybolmalarından kamu makamları sorumlu tutuldu. Türkiye'yi 172 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etti. Şırnak Alay Komutanı Levent Ersöz, Silopi İlçe Jandarma Komutanı Süleyman Can, Alay Komutanlığı İstihbarat ve Sorgu Birimi'nde görevli Taşkın Akgün, jandarma istihbarat görevlileri Selim Gül ve Veysel Ateş hakkında kamu davası açılması talebinde bulunulmuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.