Av. Fethi Gümüş: Lice davası Diyarbakır'a geri gönderilmeli

Av. Fethi Gümüş: Lice davası Diyarbakır'a geri gönderilmeli
Önce Eskişehir”e sonra ise oradan yargıtaya gönderilen Lice davası dosyasının Diyarbakır”a geri gönderilmesi gerektiğini belirten Gümüş,”Güvenlik sorunu yok” dedi.

Diyarbakır - Lice katliamına ilişkin 20 yıl aradan sonra açılan davanın "güvenlik" gerekçesi ile gönderildiği Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi, "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Yargıtay 5. Dairesi'ne gönderdi. Av. Fethi Gümüş, davanın ilk olarak ÖYM'de açıldığını ve bunun için Eskişehir'e gönderilemeyeceğini belirterek, "Yargıtay, dosyayı özel yetkili mahkemenin olmadığı ile göndererek hukuka aykırı bir karar verdi. Tarafların bu davayı yeteri kadar takip etmesi, delilleri toplaması ve sağlıklı bir kararın verilmesi için davanın Diyarbakır'a geri gönderilmesi gerekir. Kentte güvenlik sorunu da yoktur" dedi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesi, 22 Ekim 1993 tarihinde askerler tarafından yakılmasının ardından resmi kayıtlara göre, içerisinde Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da bulunduğu 16 kişi yaşamını yitirdi. İlçede 4 gün süren olayların üzerinden tam 20 yıl geçerken, Diyarbakır TMK 10. madde ile yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaşanan olayla ilgili hazırlanan iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Açılan soruşturma kapsamında yargılanan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tunay Yanardağ, ağırlaştırılmış hapis cezası ile yargılanırken, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada, sanıklar davanın "güvenlik" gerekçesi ile başka bir ille nakledilmesi talebinde bulundu. Sanıkların talebi üzerine mahkeme heyeti, dosyayı Yargıtay 5. Dairesi'ne gönderdi. Kısa bir sürede kararını veren Yargıtay 5. Dairesi, davayı "güvenlik" gerekçesi ile Eskişehir'e nakletti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.