AVM'ler de denetlensin

AVM'ler de denetlensin
Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, AVM’lerde yeterli denetimlerin yapılmadığını iddia etti. Atlı, “Kasaplarda satılan et ile AVM’lerde satılan et fiyatları arasında en az 10 TL fark var” dedi.

Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı Tigris Haber’e konuştu:

Harun AYTULUN/ÖZEL

Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, Tarım ve Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin denetimleri ve AVM’lerde satılan etlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır’da yaz aylarında kesimin fazla olduğunu, kış aylarında az olduğunu dile getiren Atlı, Kışın hava şartlarından dolayı köy yolları kapanıyor.  Bunun için hayvan sayısı yaza göre daha azdır. Yazın kesimler daha fazla oluyor. Diyarbakır’da iki tane büyük mezbahanemiz var. Burada yazın 6 bin küçükbaş, 150-200 Büyük baş hayvan kesimi yapılmaktadır. Ancak kışın bu rakam yarıya kadar inebiliyor. Dolayısıyla yaz aylarında hayvan kesimi çok olduğu için et fiyatı yaz aylarında kış fiyatlarına göre daha geriye düşüyor. Örneğin kışın etin fiyatı 45 TL iken yazın bu rakam 38-ila 40 arası seyir etmektedir” şeklinde konuştu.

Marketlerde de denetim yapılmalı

Diyarbakır’daki kasaplara yönelik yapılan denetlemelere ilişkinde konuşan Atlı, “Biz oda olarak yapılan denetimleri destekliyoruz. Ancak küçük esnafa denetim yapılırken büyük AVM’lere dokunulmuyor. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi biz kasaplar odası olarak hiçbir zaman denetimlere karşı olmadık. Çünkü denetim bir yerde yapılmadığı zaman orada daima sıkıntı var demektir. Gıda sektörünün sürekli olarak denetlenmesi gerekir. Tabi bu yapılırken de adaletli bir şekilde yapılmalı. Biz bugüne kadar hiçbir marketin denetlendiğine veya işlem yapıldığına şahit olmadık. Sürekli esnaflar üzerinden bir denetleme şekli söz konusu. Biz hem esnafın hem de büyük marketlerin denetlenmesini istiyoruz. Kasaplar bu durumdan şikayetçi neden sürekli ben denetleniyorum da büyük marketler denetlenmiyor şeklinde tepki gösteriyorlar” dedi.

Marketlerde ki etler çok sağlıksız ve kokuyor

Kasap ve Marketlerdeki et fiyatlarına da değinen Atlı, “marketlerde ki et fiyatları kasaplarda ki fiyatlardan 7-8 TL daha fazla ve sağlık açısından tehlike yaratıyor. Kasaplarda et ve kıyma günlük ve gözünüzün önünde çektiriliyor. Fakat marketlerde ki etler kokuyor. özellikle kıymalar vakumlanmış çok sağlıksız hijyenik olmayan ortamlarda tutuluyor. Bunun denetlenmesi hiç yapılmıyor ama kasaplar sürekli bir denetime tabii tutuluyor. Kasaplar odası olarak önümüzdeki günlerde rayiç fiyatımızı belirleyeceğiz. Bundan önceki dönemlerde karmaşık fiyat piyasasından dolayı rayiç fiyatı belirlenmiyordu. Bizde bu fiyat karmaşıklığının önüne geçmek adına bugün yönetim kurulu olarak bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu toplantı sonucunda yeni rayiç fiyatını belirleyeceğiz. Tabi belirleyeceğimiz rakam vatandaşın lehine olacaktır” şeklinde konuştu.

Atlı şöyle konuştu, “Devlet üretime destek vermeli gerektiği yerde kendisi üretim yapmalıdır. Tabi bu noktada bütün yükü Devlete yüklemek doğru olmaz. Vatandaşında üretim yapması gerekir. Son yıllarda insanlarımız üretim yapmayı bırakmış durumda birçok köy ve mezralar bomboş ne ekim yapılıyor ne de hayvancılıkla ilgileniliyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.