VİDEO - AVM’nin kapısına satış çadırı kurdular

VİDEO - AVM’nin kapısına satış çadırı kurdular
Vatandaş ekonomik sıkıntılarını gidermek için çare arayışında. Özellikle giyim alanında çekilen sıkıntıya çare arayan Diyarbakır esnafı, dükkânlarının bulunduğu AVM’nin önünde kurdukları çadırlarda satış yapmaya başladı.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER - Hem ekonomik sıkıntı hem de Kovid-19 tedbirleri nedeniyle AVM içerisinde satış yapmakta zorlandıklarını ifade eden esnaflar, açık havada çadırlarda yaptıkları satışlardan çok memnun olmasalar da bir hareketliliğin olduğunu belirtiyorlar.

Diyarbakır’ın en hareketli bölgesinde bulunan N-City AVM’deki esnaflar, hem ekonomik hem de Kovid-19 nedeniyle müşteri potansiyelini kaybedince, mallarını pazarlamak ve alıcı ile buluşturmak için çareyi AVM dışına çıkmakta buldu. Kendi aralarında anlaşan, yönetimin de izni ile AVM önünde kurdukları çadırlarda müşteri ile buluşan esnaf, satışlardan çok memnun olmasa da bir hareketliliğin yaşanmasından memnun.

Açık havada alışveriş cazip

Esnaflar, Kovid-19 nedeniyle insanların AVM’leri sık ziyaret etmediğini, bu nedenle satışlarının oldukça düştüğünü, bunun yanı sıra ekonomik sıkıntıların durumu daha da tetiklediğini belirttiler. Alım gücünün düşmesi ile vatandaşların alış veriş yapmakta zorlandığını ifade eden N-Ctiy AVM’nin esnafları, “kendimizi düşündüğümüz kadar vatandaşı da düşünmek zorundayız. Bu nedenle AVM önünde satış çadırları kurarak, vatandaşın ekonomisine uygun indirimlerle satışımızı yapmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda virüs’ten etkilenmemek için de bir çözüm. Hem bizim için hem de müşteri açısından açık havada alış veriş cazip geliyor” şeklinde konuştular.

AVM kapısında kurdukları çadırlarda satış gerçekleştiren esnaflar, AVM içindeki ve dışındaki durumu Tigris haber’e değerlendirdiler. Esnaflar, düşüncelerini şu sözlerle ifade ettiler;

40 yıllık esnafım, kiraya düştüm

Servet Talan isimli esnafın sitem dolu sözlerine kulak veriyoruz, şöyle diyor;  “Sıkıntı ile ilgili size söylemek istediğim şu, 41 yılık esnafım, son bir yılda kiraya düştüm. Evim şuan da kira, artı 170 bin TL borç altına girdim.  Ayrıca AVM ‘ ye kira borcum var. 70 TL’ ye sattığım ürünü 40 TL’ye veriyorum. Aslında maliyetine satış yapıyorum. 40 yıldan sonra kiraya düştüm. İki yıl önce de çadıra çıkmıştık, o zaman çok güzel satış yaptım.  Şimdi iş yapamıyorum, %45 -50 bile değil. Pandemiden çok etkilendik. Esnaf olarak tek kelimeyle bittik.”

talan-tigris.png

Kiralarımızı ödeyemiyoruz

Pandemiden dolayı iş yapamadıklarını söyleyen Sedat Çalışkan ise, “Vatandaşımızın da alım gücü düştüğü için bizde ürünlerimizi AVM dışına çıkardık. Valimiz, Belediyemiz de izin verdi.  Dışarıda, çadırda oluşumuz çok fazla artı bir kazanç sağlamadı.  Halkımızın alım gücü düştüğünün farkındayız. Elimizden geldiği kadar halkımıza yardımcı olamaya çalışıyoruz. Daha önce de biz burada çadır kuruyorduk.  Hem sezon sonu ürünleri hem de yeni ürünler sunuyoruz. İş yapamadığımız için kiralarımızı ödeyemiyoruz.”

caliskan-tigris.png

Amaç, pandemi sürecinde ayakta kalmak

Süleyman Pamuk isimli esnaf ise, daha önce de AVM dışına çıktıklarını ancak, iyi satış yaptıklarını söylüyor ve son çıkışlarını şöyle değerlendiriyor; “Her sezon sonu elimizde kalan ürünleri indirimli olarak çadırlarda satıyorduk. Şimdiye kadar iki kez yaptık, pandemiden önce 3-5 parça ürün kalıyordu, onları pazarlıyorduk. Pandemiden sonra gördüğünüz gibi, sadece biz değil, bütün esnaf elinde kalan ürünleri çadırlarda maliyetine pazarlıyor. Amaç, artık para kazanmak değil, bu pandemi sürecinde sadece yaşamak, ayakta kalmak.”

pamuk-tigris.png

Pandemiden dolayı mecburen çıktık

Pandemi dolayısıyla dışarı çıkmak zorunda kaldıklarını söyleyen Emre Ay isimli esnaf, müşterilerin AVM içerisine girmediğini, mecburen dışarı çıkarmak zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi;

“Çadırlar kurarak satış yapmaya çalışıyoruz. 3 sezondur bu işi yapıyoruz. Elimizde kalan ürünleri, kışlık ürünleri daha çok bu şekilde satmak için dışarı çıkmak zorunda kaldık. Bu sene çeşit daha çok, fiyatlar da uygundur. Aslında hep sürümden kazanıyoruz, her bir parça başına 3-5 kazıyoruz. İçerde olsak iki kat fazla kazanıyoruz burada daha az kazanıyoruz.  Amaç halka hizmet, ürünlerimizi 30-45 gün arasında çadırlarda satışa sunuyoruz.”  

ay-tigris.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.