Avrupa Parlamentosu: Demirtaş’ı serbest bırakın

Avrupa Parlamentosu: Demirtaş’ı serbest bırakın
Avrupa Parlamentosu (AP) Selahattin Demirtaş başta olmak üzere Türkiye’de siyasi tutsakların serbest bırakılması ve temel haklara saygı gösterilmesini çağrısı yaptı

TİGRİS HABER - Avrupa Parlamentosu 'Türkiye'deki insan hakları, Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların durumu' konulu oturum düzenleyerek başta Selahattin Demirtaş olmak üzere Türkiye'deki 'siyasi tutuklu' olarak nitelendirilen kişiler için bir karar aldı. Kararda Demirtaş için, AİHM kararları kapsamında derhal koşulsuz bir biçimde serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Oturumda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile o sırada görüşmede olan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell adına AB Komisyonu'nun eşitlikten sorumlu üyesi Helena Dalli, milletvekillerinin ardından bir konuşma yaptı.

“İnsan hakları ve temel haklara da uyma sorumluluğu bulunuyor”

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin Demirtaş'ın haklarının ihlal edildiği yönünde karar aldığını ifade eden Dalli, HDP'li belediye başkanları hakkında alınan kararların endişe verici olduğunu kaydetti.

Dalli, Türkiye'nin terörle mücadelesinin meşru hak olduğunu ancak hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel haklara da uyma sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Figen Yüksekdağ ve Demirtaş hakkındaki suçlamaların düşürülmesi istendi

Oturumun ardından AP'de 'Türkiye'deki insan hakları, Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların durumu' hakkında siyasi grupların ortak karar tasarısı oylandı. Kabul edilen tasarıda, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş'ın acilen salıverilmesi, Figen Yüksekdağ ve Demirtaş hakkındaki suçlamaların düşürülmesi istenerek, AİHM'nin Demirtaş davasıyla ilgili kararları hatırlatıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum