Avşar: KGF nefes olamadı

Avşar: KGF nefes olamadı
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, Kredi Garanti Fonu’nun açıkladığı kredi destek paketinin özel sektörün ihtiyaçlarına cevap vermediğini söyledi.

TİGRİS HABER - DTSO Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, yaptığı yazılı açıklamada, Üç yılı aşkın bir süreden beri devam eden pandeminin başta sanayi yatırımı olmak üzere, ticari yaşamın bütün alanlarını etkilemeye devam ettiğini, bu süreçte özel sektörün karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olan  finansmana erişim ve kredilendirme süreçlerindeki daralmalar olduğunu hatırlatarak,

Bu sorunları aşmak üzere KGF destekli kullandırılan “Nefes Kredisi” ve diğer krediler çok önemli bir rahatlatma yarattığını, ticari yaşamın canlanmasına katkı sunduğunu ifade etti.

Avşar şöyle devam etti; “Ancak, pandeminin uzaması ve dövizdeki kur dalgalanmaları özel sektörü yeniden çok daha ciddi finansman sorunlarıyla karşı karşıya getirmiştir. Finansal sorunlara çözüm üretmek, özel sektörün krediye erişimini sağlamak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığınca Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla yeni bir kredi destek paketi devreye sokulmuştur. 25 milyarı yatırım, 25 milyarı ihracat, 10 milyarı ise işletme kredisi olmak üzere, toplamda 60 Milyar TL. Tutarında KGF destekli kredi imkânı sağlanmıştır.”

Krediye erişim kolaylığı sağlanmalı

Açıklamasında, yatırım ve üretimin artması, ticari yaşamın yeniden canlanması için kullanıma açılan kredi desteğinin önemli olduğunu, ancak yetersiz kaldığını ifade eden Erdal Avşar, şunları söyledi; “Toplam 60 Milyar tutarındaki kaynak bankalara dağıtıldığında her bir şubeye düşen kaynak miktarı çok cüzi bir rakama denk gelmektedir. Kaynak yetersizliği nedeniyle banka şubeleri yoğun kredi taleplerini karşılayamamaktadırlar. Özellikle kalkınmada öncelikli bölgelerde bulunan bankaların şubelerine verilen kredi limiti bölgenin ihtiyaçlarına cevap olamayacak kadar düşük düzeydedir.

Yatırım yapılabilirliğin önünü açmak, üretim ve ihracatımızı arttırmamız için çok daha yüksek miktarlarda finansman kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek, yeterli miktarda ve uygun kullanım koşullarında kredi imkânları oluşturulmalıdır.

Kalkınmada öncelikli bölgelerde bulunan kamu ve özel bankalara çok daha yüksek miktarda kaynak aktarılmalı, bu bölgelerdeki yatırımcı ve iş insanlarına diğer bölgelere göre daha uygun koşullarda krediye erişim kolaylığı sunulmalıdır.” (Haber Merkezi)

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.