Avukatı: Can Atalay tahliye olabilir

Avukatı: Can Atalay tahliye olabilir
Avukatı Deniz Özen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bugün tahliye edilebileceğini söyledi...

TİGRİS HABER - Halk Tv'de Ayşenur Aslan'ın Medya Mahallesi programına canlı bağlantıyla katılan Avukat Deniz Özen, Can Atalay'ın tutukluluğuyla ilgili "CMK 105. maddesine göre normal koşullarda Yargıtay'ın önüne tahliye talebi geldiği andan itibaren 3 gün içinde karar verilmesi gerekiyor. UYAP sisteminde görülen ayın 10'u. Dolayısıyla bugün 3. gün. Normal koşullarda bugün bir karar verilmesi gerekir" dedi.

Özen "Hem Adalet Bakanı'nın daha önce işaret ettiği Anayasa 14. Madde'nin tutukluluğun devamı için kullanıldığını görüyoruz. Ama bu hatalı bir değerlendirme. Çok sayıda örnek var. Devletin bölünmez bütünlüğüne bağlı suçlar ifadesi muğlaktır. Hangi suç tipinin 14. maddeye girdiği Anayasa'da tanımlanmamıştır' dedi Anayasa Mahkemesi.

Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmaya devam edilecekse, hukuk devleti ilkesi hala yerleşikse derhal tahliye kararı verilmeli" diye konuştu.

Özen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Can Atalay 14 Mayıs'ta milletvekili seçildi, 25 Mayıs'ta mazbatası teslim edildi. Kendisi vekil seçilme yeterliliğine haizdi. Meclis'e girmeye hak kazandı. Seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinde tutulmasının hak ihlali olduğu şüphesiz.

Hala 'Anayasa'ya uyacaklar mı uymayacaklar mı'yı konuşuyoruz. Tebliğnağmenin beklenmesine gerek yoktu bu iki ay süresince."

Söz konusu durumun Türkiye’deki örneklerini anımsatan Özen, “Bu durum ne yazık ki Türkiye’de ilk kez yaşanmıyor. Mustafa Balbay, Enis Berberoğlu, Sebahat Tuncel ve Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi birçok örnek var. Cezaevindeyken milletvekili seçilen birçok isim oldu, Anayasa Mahkemesi bir kişinin milletvekili seçildikten sonra cezaevinde tutulmasının hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdi ve serbest bırakıldılar. Tüm bu örneklere karşın Atalay’ın henüz tahliyesi gerçekleştirilmedi. Atalay’ın tutuklu bulunduğu her bir gün de hak ihlalidir” dedi.

Atalay’ın Hatay’dan milletvekili seçildiğini ve seçmen iradesine saygı duyulması gerektiğini ifade eden Deniz Özen, "Hatay depremden en çok etkilenen illerin başında geliyor. Hatay halkı Can Atalay’ı milletvekili seçti. Ancak yurttaşın kendi çabalarıyla kendi yaralarını sarma gayretine dahi izin verilmiyor" diye konuştu.

Avukat Deniz Özen, "Seçmen iradesine de saygı duyulmuyor. Can Atalay’ın tutuklu olduğu her gün hak ihlalidir" dedi. Kaynak: HalkTv

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.