Aziz Yağan: Ceme sadece Aleviler katılabilir

Aziz Yağan: Ceme sadece Aleviler katılabilir
Prof. Dr. Aziz Yağan, Alevi olmayan kişilerin ceme katılamayacağını belirterek: "Analarımız, pirlerimi alevi olmayanları cemden önce mekanı terk etmeye davet etmelidir. Alevi canlarımızdan biri ile evli olanlar bu kuralın dışındadır, istisnadır” dedi.

TİGRİS HABER - Prof. Dr. Aziz Yağan yaptığı yazılı açıklamada, Alevilerin cem, lokma dağıtma ve aşure gibi ritüellerinin kurallarını açıkladı. Cem evlerinin Alevilerin ibadet mekanı olduğuna dikkat çeken Yağan, her dinde olduğu gibi Alevilerin de kuralları olduğunu ifade etti. Cami ya da kiliseye giderken gösterilen hassasiyetin Cem Evi’nde de gösterilmesini isteyen Yağan, “Biz Aleviler müzik dinlemek amacıyla pazar ayinlerinde kiliseye gitmiyorsak ya da egzersiz olsun diye günde bir vakit de olsa namaza katılmıyorsak, Alevilerin ritüellerine de alevi olmayanlar benzer kabulle yaklaşmalıdır” dedi.

‘Lokma yemeğini siyasi parti karşılayamaz’ 

Alevilerin lokma yemeğinin giderlerinin Alevi olmayan kişiler, resmi kurumlar ve siyasi partilerin karşılayamayacağına dikkat çeken Yağan şu ifadeleri kullandı: “Başka dinlerden konuklarımız, devlet görevlileri, yerel yönetim temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri lokma yemeğimize katılabilir ancak ceme katılmaları uygun değildir. Ceme alevi dışında katılım olursa, artık cem olarak nitelenemez. Analarımız, pirlerimiz alevi olmayanları cemden önce mekanı terk etmeye davet etmelidir. Alevi canlarımızdan biri ile evli olanlar bu kuralın dışındadır, istisnadır. Cemde görevli 12 kişiden biri olan gözcünün görevi sadece iç düzeni sağlamak değildir; ayrıca, mekana yaklaşan yabancıları gözlemek ve ceme katılması istenmeyen kişileri içeri almamaktır.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum