Bağlar Belediyesi kentsel dönüşüm raporunu bakanlığa sundu

Bağlar Belediyesi kentsel dönüşüm raporunu bakanlığa sundu
Bağlar Belediyesi, Hüseyin Beyoğlu’nun başkanlığa gelmesinden sonra ilçedeki çarpık kentleşme ve metruk yapılarla ilgili büyük bir mücadele başlattı.

Vatandaşlar için tehlike oluşturan birçok harabe ve metruk yapı yıkılırken, aynı durumdaki diğer yapıların yıkılması için ise çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Eski Bağlar bölgesini kapsayan Kentsel Dönüşüm’le ilgili hazırlıklar ise tamamlanma aşamasına geldi. Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yakından ilgilendiği proje ile ilgili rapor belediye tarafından hazırlanarak bakanlığa sunuldu. Bağlar Belediyesi, bölgede kentsel dönüşümle ilgili rapor hazırlayarak bakanlığa sunan ilk belediye oldu. Bakanlığın raporu ve projeyi onaylaması ile çalışmalara önümüzdeki aylarda resmen başlanması bekleniyor.

Bağlar’daki çarpık kentleşme, riskli yapılar, Bağlar Belediyesi’nin  aldığı tedbirler ve yaptığı çalışmalar ile kentsel dönüşüm hazırlıkları ,Irak merkezli  yayın yapan  Rudav  Tv’de geniş bir haber konusu oldu.

 

İşte Haberin Türkçesi

Depremden Sonra Sağlam Olmayan Yapılar Bir Kez Daha Gündemde

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi 385 bin nüfusu ile 50 il’den daha büyük. Ancak yapılan plansız yapılarla da büyük tehlike saçıyor. Tehlike en fazla eski Bağlar bölgesinde yaşanıyor. Kolonsuz yapılar ve çarpık kentleşme dikkat çekiyor.

Elazığ’da meydana gelen depremden sonra Bağlar’daki çarpık kentleşme ve sağlam olmayan yapılar bir kez daha uzmanların gündemine geldi.

Uzmanlara göre olası bir depremde eski Bağlar bölgesindeki yapılar büyük zarar görebilir.

Bağlar Belediyesi sağlam olmayan yapıların yıkılması ve bunların yerine sağlam yapıların inşa edilmesi için yeni bir proje hazırladı.

Kentsel dönüşüm projesi ile sağlam olmayan yapılar yıkılarak yerlerine yeni yapılar inşa edilecek.

 Bölgede Kentsel Dönüşüm Raporu Hazırlayan İlk Belediye

Bağlar Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü teknik personeli Fırat Kılıç :”Maalesef Bağlar’da eski yapılar çok fazla. Evler üst üste yan yana inşa edilmiş. Mühendislik hizmeti olmadan yapılmış. Bu yapılar deprem dışında da büyük risk oluşturuyor. Bağlar’ın yeniden inşası için kentsel dönüşüm projemizi hazırlayıp Çevre Ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Projeye yakın zamanda başlayacağız bakanlıkla beraber. Uzun zamanlı bir proje olacak.”

Bağlar’da yapılar o kadar iç içe yapılmış ki acil durumlarda ambulans ve itfaiye araçları mahalle ve sokaklara giremiyor.  Öyle ki yan yana yapılan evlerden ve yapılardan dolayı insan nefes almakta bile zorlanıyor. Bu da beraberinde büyük bir tehlikeyi getiriyor. Bir ev ya da yapının yıkılması halinde domino taşları gibi diğer ev ve yapılar da bunlardan etkilenebilir.

 

Dar Sokaklar Hayatı Zorlaştırıyor

Bağlar’da böyle çok sayıda dar sokaklar dikkat çekiyor. Bu da burada yaşayan insanları çok zor durumda bırakıyor.

  Bağlar’da 12 mahalle var ve bunlardan 11’i riskli yapılar nedeniyle tehlike oluşturuyor.

Burada yaşayanlar Diyarbakır’ın yoksul kesimini oluşturuyor ve onlar şimdi kentsel dönüşümü bekliyor.

 

Vatandaşların Umudu Kentsel Dönüşümde

Vatandaşlar :”Deprem olsaydı bunlar başımıza yıkılırdı. Burada bir deprem olursa taş üstüne taş kalmaz. Bağlar’ın yeniden inşa edilmesi lazım. Bu yüzden kentsel dönüşümün hayata geçmesini bekliyoruz.”

Bağlar, 1990’lı yıllarda yaşanan köyden kente göç nedeniyle doldu. Bu yüzden birçok yapı mimarisiz bir şekilde ölçü ve planlama olmadan inşa edildi.

Bağlar’ın umudu yakında başlaması beklenen kentsel dönüşümde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum