Bağlar'da kentsel dönüşüme devam kararı

Bağlar'da kentsel dönüşüme devam kararı
İstinaf Mahkemesi, Bağlar'da kentsel dönüşümün iptal edilmesi kararını bozarak, kentsel dönüşüm projesinin devamı yönünde karar verdi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - İstinaf Mahkemesi, Bağlar'da kentsel dönüşümün iptal edilmesi kararını bozarak, kentsel dönüşüm projesinin devamı yönünde karar verdi. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, hem projenin yürütülmesinin durdurulması hem de projenin iptali yönündeki kararını Bakanlık lehine bozdu.

Diyarbakır Bağlar Belediyesinin istemiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Kaynartepe Mahallesi'nde başlattığı kentsel dönüşüm projesinin iptali kararı, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından bozuldu. 375 binanın bulunduğu ve bin 365 hak sahibinin yaşadığı54 dönümlük alanı kapsayan kentsel dönüşüm projesi, Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi tarafından projenin yürütülmesinin durdurulması istemiyle mahkemeye taşındı. Nazım İmar Planı'na aykırılık ve projede bütüncül bir yaklaşım olmadığı gerekçesiyle başvuru yapılan Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi, projenin yürütülmesinin devam etmesi durumunda telafisi imkânsız zararlara sebebiyet vereceğini dikkate alarak, projenin yürütmesini durdurdu. Yürütmenin durdurulmasının ardından, projenin iptaliyle yapılan başvuruyu inceleyen Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi, projeyi kapsayan alandaki nüfus yoğunluğunun projenin kapasitesinin üstünde olduğu, sosyal donatı alanlarının ihtiyacı karşılayamadığı kanaatine varıp, projeyi kamu yararına aykırı bularak iptal etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı itiraz etti

İptal kararına karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran Bakanlık, bilirkişinin "Bağlar Bölgesi Kentsel Dönüşüm Alanında bütüncül bir planlama yaklaşımının sergilenmediği tespit edilmiştir" yönündeki raporunun, hukuki bir dayanağının olmadığını savundu. Söz konusu alanın ilk defa dönüşme tabi tutulduğunu belirterek, bundan dolayı bu alan için "Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 25. ve 26 maddelerine göre yapılan değerlendirmenin doğru bir yaklaşım olmadığını" savundu.

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi hem projenin yürütülmesinin durdurulması hem de projenin iptali yönündeki kararını Bakanlık lehine bozdu.

Deprem sonrası TMMOB'u suçlayan açıklamalara dikkat çekti

Kararı mahkemeye taşıyan Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Berivan Güneş, kararın siyasi saiklerden bağımsız olmadığı görüşünde. Güneş, deprem sonrası hükümetin yapılan kentsel dönüşüm projelerini eksiklikler nedeniyle mahkemeye taşıyan TMMOB'u suçladığını belirterek, kararın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşmasından hemen sonra 17 Mart'ta çıkmasına dikkati çekti.

'Bu yönetmelik baz alınmak zorunda'

Mahkemenin, itirazın dayandığı "Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 25. ve 26 maddelerine göre değerlendirme yapmayı Bakanlığın dönüşümün ilk defa yapıldığını baz alınarak, bu yönde değerlendirmenin doğru bir yaklaşım olmadığı" tezini kabul etmesini "saçmalık" olarak niteleyen Güneş, "Bu yönetmelik baz alınmak zorundadır" dedi.

'Çok da masumane karşılamıyoruz'

Kararın siyasi nedenle alındığını düşündüklerini ifade eden Güneş, "Keyfi bir karardır, siyasi bir karardır. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamalarından sonra böyle bir karar verilmesini çok da masumane karşılamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum