Baharın gelişini müjdelediler

Baharın gelişini müjdelediler
Türkiye'de küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sıralarda yer alan Van'da, "baharın müjdecisi" olarak kabul edilen kuzu doğumları başladı.

VAN - Bir yıl boyunca bölgedeki zorlu kış şartlarına ve doğa koşullarına rağmen hayvanlarının bakımını yapan besiciler, kuzuların dünyaya gelmesiyle tüm sıkıntıları unuttuklarını belirtiyor.

Küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ve Türkiye'nin en geniş meralarına sahip Van'ın Gürpınar ilçesinde, kar örtüsü altında dünyaya gelen kuzular çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Yaz aylarında meralarda besledikleri koyunlarını, kış mevsimindeki zorlu kış koşulları nedeniyle ağıllarda besleyen çiftçiler, yeni doğan kuzuları soğuk havadan ve hastalıktan korumak için ellerinden gelen çabayı gösteriyor.

Kuzuların doğumunun baharın müjdecisi olduğunu ve sürülerine bereket getirdiğini belirten besicilerden Halil İbrahim Bilir, koyunları beslerken yaşadıkları zorluğun, kuzuların dünyaya gelmesiyle sevince dönüştüğünü söyledi.

Sıcak su köyünde 12 yaşından bu yana babasıyla besicilik yaptığını anlatan Bilir, "Köyde bulunmamızın tek nedeni kuzular. Onlar olmasa biz de burada yaşayamayız. Burada kış şartları zorlu geçiyor. Yazın biçtiğimiz otları, yol olmadığı için tarlalarda biriktiriyoruz. Sabah erken saatlerde de tarlaya gidip koyunların günlük ihtiyacına göre ot getiriyoruz" dedi.

Bilir, çevre köylerde bulunan yaklaşık 20 bin koyunun iki aylık süre içinde doğum yapacağını vurgulayarak, kuzuların iki ay sütle beslendikten sonra ilkbahar mevsiminde meralardaki zengin ot familyasıyla otlatıldığını ifade etti.

Aynı köyde yetiştiricilik yapan Fuat Şen ise geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını bildirerek, büyük emekler verip besledikleri koyunlarının yavrulamasıyla emeklerinin karşılığını aldıklarını dile getirdi.

baharin-mujdecisi-2.jpg

baharin-mujdecisi-3.jpg

baharin-mujdecisi-4.jpg

baharin-mujdecisi.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.