Bakan Eker’den müjde: Çevre yolu tamamlanıyor

Bakan Eker’den müjde: Çevre yolu tamamlanıyor
Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker,  Çevre yolunun bitme aşamasında olduğunu söyledi. Eker, Sur’daki bazı mahallelerde devam eden yasakların kaldırılacağını söyledi.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER - Kentte yatırımların hayata geçmesinde önemli oranda rol alan Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, yapımı devam eden çalışmalar hakkında Tigris Haber’e konuştu.

Haziran ayında bitiyor

İki hafta içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum’un kente yaptığı ziyaretlerin önemli olduğunu dile getiren Eker, “2021 Haziran ayı itibariyle 29.9 km’lik Urfa-Mardin yolu bitecek. Onun zaten bir kısmı bitti. İtirazlar nedeniyle 6-7 kilometrelik bir bölüm kaldı. Bunlarda şimdi çözülüyor. Ulaştırma Bakanımız Adil Karaismailoğlu kenti ziyareti sırasında bitmesi yönünde talimat verdi. 29 kilometrelik çevre yolu tamamlanacak. Diğeri de planlanmış durumda. Diyarbakır-Bismil bölgesi de en kısa sürede tamamlanacak. Yine Ergani yolunda bir çalışma var, bunlar hızlanacak” dedi.

Vali konağı yıkılıyor

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü bahçesinde yapılması düşünülen lojman yapımının Bakan talimatıyla iptal edildiğini belirten Eker, “Karayolları  Bölge Müdürlüğü’nün bahçesinde lojman yapılacaktı. Bunun ihalesi de yapılmıştı. Sayın Bakanımız gelince açıkladı. O bina tamamen parka dahil edilecek.  Oradaki amacımız şu: Elazığ yolundan Sümerpark’a kadarki kısım park olacak. Yani kesintisiz bir park. Bu Diyarbakır ve Yenişehir bölgesi için önemli bir park.  Diyarbakır’a değer katacak bir proje. Karayolları’nın zaten 28 dönümünü camii için tahsis  etmiştik. Ondan sonra kalan kısımda ağaçlara dokunulmadan park haline gelecek. Devamı anıt park, ondan sonraki kısım vali konağı ve orada iki okul var onlar yıkılıp taşınacak. Orası da parka dahil edilecek. Orada bizim daha önce Tarım Bakanlığı’nın bir enstitüsü vardı. Onu kültür merkezi yapılma şartıyla kültür bakanlığına vermiştik, Tarım Bakanlığı enstitüsünü de Dicle nehrinin öbür yakasına taşıdık. Şimdi orası da yıkılacak. O alan da zaten park. Millet bahçesi de eski stadyumun orada yapılacak. Dolayısıyla Sümerpark’tan Elazığ yoluna kadar kesintisiz bir park olacak.  Yüzlerce dönümlük bir alan. Millet bahçesinin yapımıyla ilgili çalışmalara başlandı. Orası daha önce kazılmıştı, şimdi dolgu işi yapılıyor. Bildiğiniz gibi orada büyük bir AVM yapılacaktı, durumu Cumhurbaşkanımıza bildirdim, daha sonra millet bahçesi kararı alındı” ifadelerini kullandı.

İlçe yolları projeye dahil edildi

İlçe yollarının yapımı ve asfaltlanması ile ilgili Bakan Karaismailoğlu’nun talimat verdiğini dile getiren Eker, “Sayın bakanımızın gelişi sırasında ilçe yollarımızın yapımıyla ilgili bilgi verdik. Bakanımızı ziyareti sırasında eski Terkan yolunun yapımını gündeme getirdim, bakanımız onunla ilgili talimat verdi. 0 Karayolları genel müdürlüğü bunu da projenin içine dahil etti. Terkan yolu, Eğil yolu, Ergani, Bismil, Silvan ve Urfa-Mardin arasındaki çevre yolunun tamamlanmasında hedeflenen etaplar var. Mesela 2021’e sarkacak olan yol 29.9 kilometrelik yolun altı yedi kilometresi olacak. Ama diğer hedeflenen etaplar bu sene program gereği tamamlanacak” şeklinde konuştu.

Sur içi trafiğe kapatılmalı

Sur’da yapımı devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da konuşan Eker, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Diyarbakır’ın tarihiyle, kültürüyle ilgili çok değerli bir müjdesi olmuştu. Diyarbakır Dağkapı’daki surların tamamlanması, malum 1930’lu yılların başında bir vali Diyarbakır surlarını hava almadığı gerekçesiyle 250 metresini yıkıyor. Daha sonra Ankara olaya müdahale ederek yıkım durduruluyor. Benim Diyarbakırla alakalı hayalim, buranın tekrar tamamlanıp şehre kapılardan girilmesi ve Suriçi’nin trafiğe kapalı bir alan haline getirilmesi. Yani faytonlarla veya uygun bir toplu taşıma yapılıp şehrin tarihi dokusuna kavuşmasını istiyorum. Malum Diyarbakır’ın üç tane kapısı var: Kuzey’de Harput Kapısı, Batı’da Halep Kapısı (Urfa Kapı), bir de Güney’de Mardin Kapısı. Esas buradaki tahribattan bahsedeceksek Dağkapı’dan bahsedebiliriz. Dağkapı’daki surların tamamlanması için sayın bakan talimat verdi. Bu çok önemli bir gelişme” diye konuştu.

Bağlar ve Yenişehir’e kentsel dönüşüm

Diyarbakır’ın kentsel dönüşüme ihtiyacı olan birkaç bölgesinin olduğunu ifade eden Eker, “Bir tanesi Bağlar Belediyesinin sınırları içerisindeki bölgedir. Malum 1960’lardan beri ne ambulans girebiliyor, ne itfaiye aracı girebiliyor. İkincisi Ben u Sen’deki mahalleler. Yenişehir sınırlarına giren yerler. Kentsel dönüşüm yine Diyarbakır’ın en önemli şehircilik projelerinden bir tanesi. Üçüncü alan ise Surların tekrar yaşam alanı haline getirilmesi” ifadelerini kullandı.

Bazı mahallelerde yasaklar kalkıyor

Sur’un 6 mahallesinde devam eden sokağa çıkma yasaklarının da en kısa sürede kaldırılacağını belirten Eker, “Önümüzdeki bahara kadar yasağın olduğu mahallelerin bazıları açılacak. Yeni Kapı bulvarı, Mardin kapı tarafı bahara kadar tamamlanmış olacak. Geriye tescilli yapıların inşası kalıyor. Malum tescilli yapının inşası zaman alıyor. Bakan bey onarlı inceledi. Onlar da yapılıyor. Sur kaymakamlığı Süleyman Nazif ilköğretim okunla taşınacak. Bir an önce Suriçi’nin hayat bulması lazım tekrar. Bunun da kararı alındı. İç kale’deki bazı burçların yapılması da gündemde. Sayın bakan valiliğe beş milyon lira hibe desteğinde bulundu. Çevre şehircilik ve Ulaştırma bakanımıza çok teşekkür ederim. Diyarbakırla alakalı çok önemli kararlar aldılar. Bu kararlar Diyarbakır’ın geleceği için çok değerli. Ayrıca Lojistik merkezi ile ilgili Çevre Şehircilik bakanımızla bazı görüşmeler yaptık. Oradaki tarım arazisinin tahsisi ve onun yapısının sürdürülmesiyle ilgili. Orda da yine önemli kararlar alındı. Tabi bizim de Diyarbakır sanayisinin alt yapısıyla ilgili temel gündemimizde olan şey, bir lojistik merkezinin kurulması” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum