Barış ve kardeşliğin bayramı: "Çarşema Sor"

Barış ve kardeşliğin bayramı: "Çarşema Sor"
Ezidiler bugün "Çarşema Sor" bayramını, yani "dünyanın mayalandığı günü" kutluyor. Çarşema Sor Bayramı’na ilişkin açıklama yapan HDP, “Bütün insanlık için barışa, özgürlüğe ve eşitliğe vesile olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

TİGRİS HABER - Ezidilerin kutsal bayramları "Çarşema Sor" bugün. Mezopotamya coğrafyasında, Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan bu bayram, dünyanın mayalandığı gün, dolayısıyla doğanın canlanışı, yeni bir yılda güzel günlerin habercisi, kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin sağlandığı gündür. Yaşamın kaynağı ve rengi olarak görüldüğü için "Çarşema Sor"da yumurtalar kırmızıya boyanır ve tokuşturulur.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri Tülay Hatimoğulları ve Turgut Öker, Çarşema Sor Bayramı’na ilişkin kutlama mesajı yayımladı.

Açıklamada şöyle denildi:

Binlerce Êzidî kadın ve çocuğun akıbetleri hala belirsiz

“Êzidî halkı tarafından ilkbaharın başlangıç günü ve aynı zamanda yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Çarşema Serê Nîsanê yani Çarşema Sor Bayramı kutlu olsun.

Êzidîler, sonuncusu Şengal’de olmak üzere kültürü, inancı ve kimliği nedeni ile 73 defa katliama uğratılan bir halktır. Tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan 73. Ferman olarak anılan soykırımın gerçekleştiği 2014’ten bugüne IŞİD çetelerinin elinde esir tutulan binlerce Êzidî kadın ve çocuğun akıbetleri maalesef halen belirsiz.

Êzidî inancına göre hem evrenin hem de dünyanın maya tuttuğu gün olan Çarsema Sor Bayramının, başta kadim Êzîdî halkının özgürlüğünün müjdeleyicisi olmasını umut ediyor; bütün insanlık için barışa, özgürlüğe ve eşitliğe vesile olmasını diliyoruz.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.