Baro: Baş şüpheli polis

Baro: Baş şüpheli polis
Diyarbakır Barosu, Başkanları Tahir Elçinin öldürülmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Haber: Ali Abbas YILMAZ

Yüzlerce avukatın katıldığı basın açıklamasında konuşan Baro Başkan vekili Ahmet Özmen, Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmanın şeffaf bir şekilde yürütülmediğini belirterek, dosyaya ‘fiili gizlilik’ kararını konulduğunu söyledi. Kendilerine verilen dosyada olay tutanağının bulunmadığını iddia eden Özmen, Elçi’ye doğru ateş açan polislerin tutuklanmasını istedi. Dosyanın bağımsız bir heyet tarafından soruşturulmasını da isteyen Özmen, “Elçi cinayetinin baş şüphelisi polistir” dedi.

Diyarbakır Barosu avukatları, 1 hafta önce öldürülen Başkanları için Adliye binası önünde cüppeli basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Elçi’nin eşi Türkan Elçi ile yüzlerce avukat katıldı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından avukatlar “Öleceksem dört ayaklı minarenin altında öleyim” yazılı pankart açtı.

Avukatlar adına yazılı açıklamayı okuyan Özmen, Elçi soruşturmasının şeffaf bir şekilde yürütülmediğini belirterek, “Dosyada ' fiili gizlilik'  kararı bulunuyor. Özmen, "Barış Elçisi Baro Başkanımız Tahir Elçi'nin, 28 Kasım 2015 tarihinde katledilmesi sadece bizim için değil, tüm hukuk camiası ve halkımız için büyük bir kayıp olup, herkesi büyük bir üzüntüye sokmuştur" dedi.

‘fiili gizlilik’ kararı var

Özmen, olay gününden itibaren baro olarak, katillerin açığa çıkartılması için yoğun çaba harcadıklarını  ve oluşturdukları bir komisyonla olayı tüm yönleriyle ele almaya çalıştıklarını söyledi. Komisyonun olay anına ilişkin görüntü kayıtlarını titizlikle incelediğini ve olayın görgü tanıklarını dinlediklerini ifade eden Özmen, elde ettikleri verileri Cumhuriyet Başsavcılığına sunduklarını belirtti. Israrlı taleplerine rağmen soruşturma dosyasını inceleyemediklerini kaydeden Özmen, "Hukuken alınmış bir gizlilik kararı olmadığı halde, adeta soruşturmaya 'fiili gizlilik' konulmuştur. Kısmen tarafımıza verilen tutanak ve belgelerden de soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülmediği anlaşılmaktadır " dedi.

Polis ifadeleri alınmadı

Olay tutanağının kendilerine verilmediğinin altını çizen Özmen, "Soruşturma makamları ile yapılan görüşmelerde böyle bir tutanağın bulunmadığı kanaati doğmuştur" dedi.  Soruşturma dosyasında, şüpheli olarak ifadesine başvurulan, gözaltına alınan ve ya açığa alınan hiç bir polis memurunun olmadığını söyleyen Özmen, "Baro Başkanımızın vurulma anında olay yerinde bulunan ve silahla Baro başkanımızın bulunduğu yöne doğru ateş ettiği görülen polis memurlarının el sıvaplarının alındığı veya bu kişilerin elbiselerinin kriminal incelemeye alındığı yönünde tarafımızda mevcut bir bilgi bulunmamakta.  Ayrıca sözlü olarak da 'alınmadığı' yönünde tarafımıza bilgi verilmiştir" diye konuştu.

Tahir Elçi'nin katledilmesinin üzerinde 7 gün geçmesine rağmen soruşturma makamlarınca taleplerinin karşılanmadığını belirten Özmen, soruşturma makamlarına şöyle seslendi: " Ömrünü cezasızlıkla mücadele ile geçiren değerli Başkanımızın dosyasının da 'cezasızlıkla malul hale ' gelmemesi endişe ve kaygısı ile aşağıdaki taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz" dedi.

Polisler tutuklansın

8 madde halinde taleplerini sıralayan Özmen, Dosya içerisinde bulunan yazılı, sesli ve görüntülü bütün materyallerin kendilerine verilmesini, Tahir Elçi'nin katledilmesinden önceki, katledilmesi anındaki ve katledilmesinden sonraki tüm polis telsiz kayıtlarına el konulmasını istedi. Kamera kayıtlarında silah kullandığı görülen tüm polislerin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınmasın isteyen Özmen, Elçinin bulunduğu yöne ateş eden polislerin ise, delillerin karartılmasının önüne geçilmesi için tutuklanmasını istedi. Olay anına ilişkin emniyet, jandarma ve MİT'e ait görüntü kayıtlarını isteyen Özmen, olay günü, olay yerini havadan izleyen hava aracından çekilen foto ve görüntü kayıtlarının da dosyaya dahil edilmesini istedi. Ayrıca; olay günü 'örgüt üyesi' olduğu iddia edilen iki şahsı Balıkçılarbaşı meydanına getiren ticari taksinin izlemiş olduğu tüm güzergahtaki Mobese ve işyerlerine ait kamera kayıtlarına el konu konulmasını ve kendilerine de bu kayıtların verilmesini isteyen Özmen, " Kamuoyuna yansıyan görüntüler ve olayın oluş şekli itibari ile, Baro Başkanımızın katledilmesine yönelik saldırının baş şüphelisi bizce polistir"  iddiasında bulundu.

Şüphelisinin polis olduğu soruşturmanın polisçe yürütülmesinin soruşturmanın tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düşürdüğünü vurgulayan Özmen, soruşturmanın polis teşkilatı dışında kurulacak bağımsız bir ekip tarafından yürütülmesini istedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından avukatlar 5 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra adliye binası önünden ayrıldı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.