Baro’dan STK’lara sitem!

Baro’dan STK’lara sitem!
Cinayetin üzerinden 29 hafta geçti, Tahir Elçi cinayeti aydınlatılmayı bekliyor.

Ali Abbas YILMAZ

Diyarbakır Barosu, adliye binası önünde yapılan Elçi anmasının 29. haftasında sivil toplum örgütlerine duyarlılık ve dayanışma çağrısı yaptı.

Baro Yönetim Kurulu Üyesi Cihan İpek, Adliye önünde yaptığı konuşmasında, “STK’lar bizi bu olayda yalnız bırakmasınlar. Bu protestolarımız 29 hafta değil,  bin 29 hafta da devam etse sürdüreceğiz. Diyarbakır’daki STK’ların bizimle dayanışma içinde olmalarını istiyoruz ” dedi.

Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 29 hafta geçmesine rağmen soruşturma dosyasında bir adım ilerleme yok. Diyarbakır Barosu, Elçi cinayetinde faillerin bulunması çağrısını her hafta olduğu gibi bu hafta da adliye önünde gerçekleştirdikleri anma ve oturma eylemi ile yineledi.

Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden geçen 29 hafta, cinayetin faillerinin bulunması noktasında herhangi bir gelişmeye konu olmazken, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Cihan İpek, Diyarbakır Adliyesi önünde yaptığı konuşmasında Sivil Toplum Kuruluşlarından Elçi cinayeti davası soruşturmasına duyarlılık ve dayanışma çağrısında bulundu.

Elçi cinayeti soruşturmasında bilinenin dışında bir gelişme olmadığını vurgulayan İpek, “ Soruşturma makamlarından bize bazı laboratuarlardan bazı sonuçların geleceğine dair beyanlar bildirilmesine rağmen onlarda da bir yavaşlamanın olduğunu ve soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmediği yönündeki kaygılarımız pekişmektedir.”

Yetkilileri etkin bir şekilde göreve çağıran Çelik sözü HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’a verirken Sivil Toplum Örgütlerine de bir çağrıda bulundu. İpek, “STK’lar bizi bu olayda yalnız bırakmasınlar. Bu protestolarımız 29 hafta değil bin 29 hafta da devam etse sürdüreceğiz. Diyarbakır’daki STK’ların bizimle dayanışma içinde olmalarını istiyoruz ” dedi.

Elçi cinayetinin üzerinden geçen 29 haftaya rağmen katillerin bulunmadığı ve faillerin korunduğunu ifade eden HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Tahir Elçi’nin ölümü, aramızdan alınışı şuanda Türkiye’de devam eden karanlık günlerin başlangıçlarından birini oluşturuyor” diye konuştu.

“Failleri korumak için bir soruşturma yapılıyor”

Tahir Elçi şahsında barış umudunun yok edilmek istendiğini söyleyen Beştaş, “ İlk günden bu yana bütün Türkiye’nin, bütün dünyanın bildiği gibi ve bizlerin de yakından bildiği, izlediği gibi Tahir Elçi aslında kameraların önünde öldürüldü. Kameraların önünde saniye saniye nasıl katledildiğini, objektif, tarafsız olmasına gerek yok, herhangi bir şahsın o görüntüleri izlediğinde faillerin kim olduğunu, değil 24 saat, bir saat içinde ortaya çıkarabilir. Soruşturma dosyasında delilleri ortaya çıkarmak için değil, delilleri kaybetmek için, failleri korumak için bir soruşturma yapılıyor. Tıpkı Roboski’de, Suruç’ta, Ankara Garı katliamında olduğu gibi bu soruşturmalar failleri ortaya çıkarma soruşturmaları değil, bu soruşturmalar failleri koruma ve gizleme soruşturmalarına dönüşmüştür.

“Cinayetin aydınlatılmaması yalanını kimse bize atmasın”

Hükümet yetkililerinin Elçi cinayetinin aydınlatılacağını, cinayetin ilk gününden beri söylediklerini belirten Beştaş, “Ama şuanda üç maymunu oynuyorlar. Diyarbakır’ın göbeğinde, kameraların görüntülerine yansıyan şekilde, basın mensuplarının, onlarca polis memurunun gözleri önünde bir cinayetin aydınlatılmaması yalanını kimse bize atmasın. Bu yalana inanmamızı da asla beklemesinler. Biz bu cinayetleri yakından bilen bir yerdeyiz, Diyarbakır’dayız” diye seslendi.  

 

 

“90’lı yıllardan çok daha korkunç bir siyasi iklim yaratıyorlar”

Tahir Elçi’nin faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması yönündeki çabalarına değinen Beştaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “90’lı yılları lanetleyen Saray ve iktidar partisi şuanda 90’lı yıllardan çok daha korkunç bir siyasi iklim yaratıyorlar. Ve adım adım bu iklimi derinleştirmeye çalışıyorlar. Yüksek yargı ile bütün yetkileri askere devrederek faili meçhul cinayetlerin bulunan katillerini beraat ettirerek, Ergenekon’la ve Balyoz’la anlaşarak aslında yeni bir tarihsel dönemi, bir darbe dönemini başlatmışlardır. Şuanda çıkan bütün yasalar, bütün soruşturmalar bu darbenin adımlarından birini oluşturuyor.”

“Tahir üzerinden barışı katletmek istediler”

“Tahir Elçi’nin katillerini tanıyoruz, biliyoruz” diyen Beştaş,  konuşmasını şöyle noktaladı: “ Bu katillerin kimler tarafından korunduğunu da biliyoruz. Tahir üzerinden barışı katletmek istediler ama buna izin vermeyeceğiz. Bu topraklara barış gelmesi için mücadelemizi devam ettireceğiz.”

Beştaş’ın konuşmasının ardından yapılan oturma eyleminin ardından yapılan alkışlı protesto ile 29’uncu haftaki Tahir Elçi anması sonlandırıldı. 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.