Barolardan Rahmi Koç açıklaması: Şiddet çözüm değil!
İbrahim İnanç Yıldız
TİGRİS HABER - Son günlerde kamuoyunda geniş yankı uyandıran Rahmi Koç’un Kürt kadınlarına yönelik fıkra tartışmaları ve ardından yaşanan gelişmeler üzerine 15 bölge barosundan ortak bir basın açıklaması geldi. Barolar, tartışmalar gerekçe gösterilerek Koç Grubu bünyesindeki çeşitli şirketlere yönelik silahlı saldırılar gerçekleştirildiği yönündeki haberlere tepki gösterdi.
Adıyaman, Diyarbakır, Van ve Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu 15 baro, yayınladıkları ortak deklarasyonda "Hiçbir kişi ya da kurumun söylemleri, silahlı saldırılara gerekçe yapılamaz" vurgusunda bulundu.
"Söylemler incitici olsa da çözüm yeri hukuktur"
Yapılan ortak açıklamada, söz konusu fıkra ve söylemlerin toplumun bir kesimi tarafından incitici, ayrımcı ve kabul edilemez bulunduğu kabul edilmekle birlikte, demokratik hukuk devletlerinde şiddete başvurulamayacağının altı çizildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarının, kişilik haklarının ve ayrımcılık yasağının denetim mercii silahlı eylemler değil, bağımsız ve tarafsız yargı mercileridir. Hak arama ve düşünce açıklama özgürlüğünün zemini hukuktur."
"Şiddet toplumsal kutuplaşmayı derinleştiriyor"
Barolar, şiddetin yaygınlaştırılmasının toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmekten ve hukuk düzenine zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacağını belirtti. Demokratik bir toplumda bireylerin ve kurumların güvenliğinin korunmasının esas olduğunu hatırlatan hukuk örgütleri, tüm eleştirilerin barışçıl yöntemlerle dile getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Sağduyu ve hukukun üstünlüğü çağrısı
Açıklamanın son bölümünde barolar, toplumun tüm kesimlerini sağduyulu olmaya davet ederek şu çağrıyı yaptı:
Toplumun tüm kesimleri ve bireyleri sağduyuya davet edilmektedir.
Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkelerine bağlı kalınmalıdır.
Şiddetin her türlüsü ve her kimden gelirse gelsin hukuk dışı yöntemler reddedilmektedir.
Ortak açıklamaya imza atan 15 Bölge Barosu şu şekildedir:
Adıyaman Barosu
Ağrı Barosu
Batman Barosu
Bingöl Barosu
Bitlis Barosu
Dersim Barosu
Diyarbakır Barosu
Hakkari Barosu
Iğdır Barosu
Kars Barosu
Muş Barosu
Siirt Barosu
Şanlıurfa Barosu
Şırnak Barosu
Van Barosu




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.