Başkan Akat: Bağcılar pazarı kadınların

Başkan Akat: Bağcılar pazarı kadınların
Kadın pazarcıların pazar yerlerine erkeklerin “korsanvari” bir müdahalesi olduğunu ancak Bağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün anında olaya müdahale ettiğini belirten Bağlar Belediyesi Başkanı Birsen Kaya Akat, Bağcılar’da erkeklere ikinci bir Pazar yeri verilmeyeceğini söyledi.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Tigris Haber - Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi birkaç gün önce pazarcı kadınlar, Pazar yerlerinin erkeklere verildiği iddiasında bulunarak akşam saatlerinde nöbet eylemi gerçekleştirmişlerdi. Bağlar Belediyesi’nin Bağcılar Mahallesi’nde erkeklere gezici semt pazarı izninin verildiği iddialarını Bağlar Belediyesi Başkanı Birsen Kaya Akat yanıtladı.

Tigris Habere konuşan Akat, kadınlara verdikleri sözlerin arkasında olduklarını ve zorunlu olarak erkeklere tahsis ettikleri Pazar yeri dışında kesinlikle ikinci bir pazar yeri vermediklerinin altını çizdi.

 Geçtiğimiz günlerde ise akşam saatlerinde Yenihal Caddesi’ne çıkan sokakta gece boyunca nöbet tutan pazarcı kadınlar, Bağlar Belediyesi’nin kendilerine verdikleri sözleri hatırlatarak, belediyeyi sözlerinin arkasında durmaya davet etmişlerdi.

Bağlar ilçesi Bağcılar mahallesinde gezici semt pazarlarına erkeklerin alınmamasına ilişkin kadın pazarcıların taleplerini Bağlar Belediyesi Başkanı Birsen Ayla Akat, Tigris Haber’e değerlendirdi.

‘Kadınlarımız için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık’

Kadın istihdamına yönelik olarak 2014 yılında gezici semt pazarını kadınlara açtıklarını ifade eden Akat, son günlerde pazarcı kadınların basına yansıyan tepkilerine yönelik olarak şöyle konuştu: “Basına yansıdığı kadarıyla kadınlar tarafından gezici semt pazarının 2013 yılında açıldığı ifade ediliyor. Bu doğru bir bilgi değildir. 2013 yılında sabit olarak Jiyan semt pazarı kadınlara tahsisi edilmişti. Jiyan semt pazarına ilişkin vatandaştan da şikâyet alıyorduk, fiyatların yüksek olduğuna dair. Tabii, kadınların da haklı gerekçeleri vardı, hal’den yüksek fiyatlara ürün aldıklarına dair. Biz defalarca kadın pazarcılarla ilgili komisyoncularla ve hal yönetimi ile konuştuk. Mehmet Çelik ve Yaşar Malkoç ile ben kendim konuştum, fiyatlar konusunda kadınlara pozitif bir ayrıcalık tanınsın diye. Erkek pazarcılara verilen fiyatlardan kadınlara da ürün verilmesi için defalarca konuştum. Çünkü gerçekten ekonomik olarak kadınlarımız zor durumdaydılar. Aile ekonomisine katkıda bulunan kadınlarımız için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık. Pazarcılık yapmaya çalışan kadınlarımızı taktirle karşılıyoruz ve biz o kadınlarımızla birlikte birçok şeye de göğüs gerdik. Ama bugünlerde basına yaptıkları yanlış beyanlarla maalesef kadınlarımız bizim de emeğimizi hiçleştirmeye doğru gidiyorlar. Kadın pazarcı arkadaşlarımızın bu yaklaşımlarını doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Ben görevde olduğum müddetçe Bağcılarda ikinci bir semt pazarı erkeklere kesinlikle verilmeyecektir.”

‘Bağcılarda erkeklere sadece bir Pazar yeri zorunluluktan verildi!’

 Bağcılar’da erkeklere verilen bir Pazar yerinin istisna olduğuna değinen Akat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bağcılarda erkeklere Pazar yeri olarak sadece Cumartesi günü bir gün o da zorunluluktan verildi. Kaymakamlığın ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün tebliği üzerine İnkılâp sokağında (Hafta sonları o bölgede Suriyelilere yönelik olarak eğitim verildiğinden kaynaklı) bulunan pazar yeri Bağcılar’a (Bağcılar 1148. Sokak) alındı ve tüm pazarcılarla arasında da en az iki kilometre mesafe var. Bunu da bir mağduriyetin giderilmesi adına yaptık, çünkü erkek pazarcıların Pazar alanı iptal edilmişti.  Yani, Bağlar Belediyesinin Bağcılar’da erkeklere vermiş olduğu tek pazar alanı burasıdır ve haftanın bir günüdür. Bunun dışında asla ve asla belediyemizin erkek pazarcılara vermiş olduğu ikinci bir yer yoktur. Haberlere konu olan Jiyan Semt Pazarı’nın erkeklere verilmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir. Jiyan Semt Pazarı bir kadın projesidir ve orayı canlı tutabilmek adına haftanın bir günü (Cumartesi) sabitteler.”

‘Ben olduğum sürece erkeklere Bağcılar’da ikinci bir Pazar yeri asla verilmeyecektir’

Jiyan Semt Pazarı’nı kadınların sahipsiz bıraktığını ifade eden Akat, şöyle konuştu: “Ama dernek yöneticileri dahi o gün pazara gelmiyorlar. Jiyan Semt Pazarı’na sahip çıkmayan kadınların kendisidir. Geçtiğimiz Cumartesi günü kendi gözlerimle tanık oldum, pazardaki kadınların sayısı 10’u geçmiyordu. Cumartesi sabit günü Yüksel Başkan döneminde yapılmıştı ve kadınlarımızı gezici semt pazarına da kendim çıkardım. Bugüne kadar da bir Pazar yeri ve bir gün dışında erkeklere verilmiş ne bir pazar alanı vardır ne de verilmiş bir söz vardır. Birsen Kaya Akat olarak ben verdiğim sözün arkasındayım. Ben olduğum sürece erkeklere Bağcılar’da ikinci bir Pazar yeri asla verilmeyecektir. Vatandaşlarımızın dilekçelerine rağmen, erkek pazarcıların şifahen tüm isteklerine ve basıncına rağmen bu kararım nettir.”

kadin-jiyan-semt-pazarinda-calisan-emekci-kadinlar-1424695116542.jpg

Erkeklerin korsanvari girişimine anında müdahalede bulunuldu!

 Pazarcı kadınların tepkisini çeken ve birkaç gün önce yaşanan olaya ilişkin ise Akat, şunları söyledi: “Birkaç gün önceki pazar yeri mevzusu ise birkaç erkek seyyar satıcının korsanvari girişimidir. Buna da Zabıta müdürlüğümüz tarafından anında müdahalede bulunmuştur. Olası bir işgale karşı da her Cumartesi günü zabıta ekiplerimiz sabaha kadar nöbettedir. Erkek pazarcıların işgale yeltendikleri pazar yeri, Mehmed Uzun caddesi, Vergi Denetim Kurumu’nun arkası, 1122.sokaktır.”

Bağcılar’da pazar yeri konusunda erkeklerin resmi bir başvurusu yok!

Bağlar Belediyesi’nin kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık tutumundan asla taviz vermediklerine vurgu yapan Akat, “ Bugüne kadar pazarcı kadınlarımız Bağcılar’ın hangi sokağında Pazar kurmak istemişlerse onların istekleri göz önünde bulundurulmuştur. Şuana kadar kadınların pazar yeri olarak istedikleri tüm caddeler kadınların derneğinin isteği üzerinedir. Bunun için meclis kararı da vardır, pazarcı kadınların kimlikleri de vardır. Zaten yönetmelik gereği pazar yerlerinin tahsisi için meclis kararı gereklidir. Erkeklerin Bağcılar’da ikinci bir Pazar yeri hususunda resmi bir başvurusu da yoktur. Belediyemize erkekler tarafından şifahen bir istek iletilmiştir ve buna da anında olumsuz yanıt verilmiştir. Belediye olarak erkekler tarafından Bağcılar için ikinci bir semt pazarı kurulması hususunda çoğu kez rahatsız edilmişiz ama biz asla ve asla bu konuda açık bir kapı bırakmamışız. Biz belediye olarak her defasında kadınlardan yana saf tutmuşuz ve Birsen Kaya Akat olarak görevde kaldığımız süre boyunca da bu tutumumuzdan asla taviz verilmeyecektir. Eminim bizden sonra gelecek yönetim de kadınlarla ilgili gerekli duyarlılığı gösterecektir. Pazar yerini meclis kararı olmadan ne kadınlar ne de erkekler kullanamaz. Yani, pazarcı kadınlarımızın belediyemizden talep ettikleri her şey yerine getirilmiştir” diye konuştu.

‘Gezici semt pazarlarıyla birlikte kadınlarımızın ekonomik durumları düzeldi’

Kadın pazarcıların Bağlar Belediye’sine yönelik iddialarını değerlendiren Akat, “Pazarcı kadınların basın üzerinden bize yansıyan ithamları bizi fazlasıyla üzmüştür. Çünkü bu beyanlar gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer kadınlarımız Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmişse bu belediyemiz sayesindedir. Kadınlarımız Jiyan Semt Pazarı’nda akşama kadar 50 TL dahi kazanamıyorlardı. Pazar ziyaretlerinde durumlarına şahit oluyorduk, hepsi borç içindeydi. Gezici semt pazarlarıyla birlikte kadınlarımızın ekonomik durumları düzeldi ve şuan kimsenin borcu yok. Hepsinin altında arabası var” ifadelerini kullandı. 

‘Kadınlar olarak hemcinsimizin başarısını kabul etmeliyiz’

Akat, son olarak şunları söyledi: “Benim pazarcı kadınlar üzerinde çok emeğim vardır. Kadınlar olarak hemcinsimizin başarısını kabul etmeliyiz. Benim başarım pazarcı kadınların başarısı, onların başarısı benim başarım olmalıdır. Ama buna rağmen pazarcı kadınlarımız asılsız iddialarda bulunabiliyorlarsa da o da onların vicdanına kalmış.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.