Batman’da bal, çilek ve ceviz festivali

Batman’da bal, çilek ve ceviz festivali
Batman'ın Sason ilçesinde yöreye has doğal çiçek balı, coğrafi işaret tescil belgesi alan Sason Çileği, ilçeye adını veren vitamin deposu ceviz ve yöre kültürünün tanıtıldığı festival, yoğun katılımla gerçekleşti.

TİGRİS HABER - Batman Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin desteği, Sason Kaymakamlığı ve belediyesinin organizasyonuyla düzenlenen festival nedeniyle 15 Temmuz Şehitler Parkında etkinlikler düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan festivalde halk oyunları gösterisi yapıldı, aşıklar, ozanlar atıştı.

“Bu gün burada bu festivali düzenleyebiliyorsak bunu şehitlerimize borçluyuz”

Bal, ceviz, çilek ve yayla festivalinde konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, Sason ilçesinin geçmişte çok acılar çektiğini belirtti. Vali Canalp, "Burası Sason. Burada çok acılar çekildi. Burası çok direndi. Ama burası asla vazgeçmedi. Bugün Sason'umuzda eğer biz festival yapabiliyorsak, eğer biz bugün Batman'ımızın beş ilçesinin beşinde de el ele gönül gönüle verip festivaller düzenleye biliyorsak bunu geçmişte fedakârca mücadele etmiş aziz şehitlerimize borçluyuz” dedi.

“Terör yoksa huzur var, üretim, istihdam vardır”

Konuşmasının devamında terörün olmadığı yerde huzurun hakim olduğunu ifade eden Vali Canalp, ”Sason demek eğer terör yoksa dünyanın da, Türkiye'nin de rekor kalitede bal üretilebileceği yer demek. Eğer terör yoksa istihdam var demek, üretim var demek. İnşallah hepimiz el ele vereceğiz, gönül gönülle vereceğiz Batman'ımızı da Güneydoğu Anadolu'muzu da memleketimizin her köşesini de terörden arındırılmış güvenlik içerisinde üretimin, esenliğin olduğu iller, bölgeler haline getireceğiz" diye konuştu.

“Sason, bal, ceviz ve çilek üretim merkezi haline geldi”

Sason ilçesinde ilk defa düzenlenen festivalde marka haline gelen Sason balı, cevizi, çileği kültürü ve 3 bin rakımlı Mereto Dağının tanıtıldığını belirten Sason Kaymakamı Murat Mete, “Gayemiz şudur ki Sason’umuzun tüm Türkiye’de duyulmuş, yörede adından çokça söz ettiren ve öyle görünüyor ki bugünden sonra çokça söz ettirecek olan Sason balını, coğrafi şartların elverişli oluşunun fırsata çevrilmesiyle Sason cevizimizi ve tadının benzersiz olduğu konusunda çok ama çok iddialı olduğumuz, marka ürünümüz Sason çeliğimizi tanıtmak, tattırmak ve siz değerli misafirlerimizle paylaşmaktır. Kadim toprakların modern şehri Batman'ımızı festivaller şehri yapma hedefinize heybetinden ve görkeminden sual olunmayan Mereto Dağının 2975 rakımından ses veriyoruz. Bizde varız diyoruz. Biz bu kadim topraklarda el ele, kol kola, bir arada yaşayan, yakınlığı, misafirperverliği, güler yüzlü ve kadirşinas kişilikleriyle tanınan Sason halkıyız. Sason’da dün Mereto Dağında yaptığımız etkinliklerde ihtişamlı Mereto Dağının ne derecede önemli etkinliklere ev sahibi yapabileceğini gösterdik. Doğa tutkunlarını, dağ sporcularını ve bütün macera sevenleri etkinliklerini yapmak için Mereto Dağına davet ediyoruz. Sason artık kendini aşan, her alanda kendini tanıtan bir marka haline geldi” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Ekrem Canalp, protokol üyeleri ve etkinliğe katılan vatandaşlar, alanda kurulan ve yöresel lezzetlerin yer aldığı stantları gezdi. Festival dâhilinde vatandaşlara bal, ceviz, cevizli sucuk ve çilek ikram edildi.(İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.