Baydemir: Engellileri yok sayarak Urfa'ya tek çivi çakmayacağız

Baydemir: Engellileri yok sayarak Urfa'ya tek çivi çakmayacağız
Yerel yönetim seçimlerine hazırlanan BDP Urfa, Batman ve Diyadin'de çalışmalarını sürdürdü.

HABER MERKEZİ -  BDP Urfa Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Osman Baydemir, Urfa Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneğini ziyaretinde, seçilmeleri halinde engellilerin bir değil iki aileleri olacağını ifade ederek, "Urfa engelli dernekleri, ya da meclisi oluşturacağız. Engelliyi yok sayarak bu kentte tek bir çivi çakmayacağız" diye konuştu.

BDP Urfa Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Osman Baydemir, Urfa Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneği atölyesini ziyaret etti. Atölyede üretim yapan engellilerin alkışlarla karşıladığı Baydemir engelli çocuklar ile tek tek selamlaştı. Dernek Başkanı Bedih Satoğlu, ziyaretlerinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, Baydemir'e teşekkür etti. Belediye Başkan Adayı Baydemir daha sonra, bakır taslarda ikram edilen ayran ve ekmeği engelli çocuklar ile birlikte yedi. Baydemir'e yoğun ilgi gösteren çocuklardan görme engelli 14 yaşındaki Uğur Açmaz isimli çocuk, kentte engellilerin dışlandığını, hor görüldüğünü ve mevcut belediyenin engellilere iş imkanı sunmadığını belirterek, "İnşallah siz seçilirsiniz" dedi. 

'En üst düzeyde hizmet alacaklar'

Dernek Başkanı Bedih Satoğlu ise, şimdiye kadar Urfa'da engellilerin medyatik birer malzeme olarak kullanıldığını ve verilen sözlerin tutulmadığını belirttti. Baydemir'in yaptığı ziyareti engellilere biçtiği değer olarak yorumladıklarını ifade eden Satoğlu, "İslam ve Kuran kimsenin malzemesi olmamalı. Kandırıla kandırıla artık ağzımızda diş kalmadı. İnşallah engelli çocuklarımıza bundan sonra insan gözüyle bakılır, eşit haklar tanınır. Birçok parti bizi ziyaret ediyor ama sonradan bizimle ilgili ya bir kelime konuşuyor, ya da konuşmuyor. Engelliler de bu toplumun bir parçası değil mi?" diye sordu. Baydemir ise, engelli derneklerinin yürüttükleri çalışmaların kutsal bir faaliyet olduğunu belirtti. Yürütülen çalışmaların zor ve zahmetli olduğunu dile getiren Baydemir şunları söyledi: "Urfa'nın merkezinde, köylerinde ve ilçelerinde yaşayan bütün engelli kardeşlerim bu kentin gerçeğidir. Engelli nüfusumuz bu kentin kimliği ve gerçeğidir. Ana kent belediyemiz nasıl ki bu kentin bütün dinamiklerine kadınlarına ve gençlerine hizmet verecekse, kategorik olarak kentte yaşayan bütün engelli kardeşlerimiz de en üst düzeyde bu hizmetlerden istifade edecektir."

urf-25-02-14-baydemir-engelli3.jpg

'Engelli meclisi oluşturacağız'

Bütün engelli yurttaşların örgütlenmesini destekleyeceklerini ifade eden Baydemir, "Engelli yurttaşlarımızın örgütlenmesini destekleyeceğiz, buna öncülük edeceğiz. Engelli yurttaşlarımızın tek çatı altında buluşması, dernekleşmesi vakıflaşmaları konusunda destek ve dayanışma göstereceğiz. Urfa engelli dernekleri, ya da meclisi oluşturacağız. Bu meclis bizim birebir muhatabımız olacak ve kent dizaynına dair yapmış olduğumuz bütün planlama faaliyetlerinde mutlaka engelli meclisinin görüşünü alacağız. Örneğin bir park, kaldırım veya yol inşa ettiğimizde engelli yurttaşımızın görüşünü alacağız. Engelliyi yok sayarak bu kentte tek bir çivi çakmayacağız" diye konuştu. Engelli yurttaşların dezavantajlı olduklarına dikkat çeken Baydemir, devamla şunları dile getirdi: "Yurttaşlarımız için özel araç tahsis edeceğiz ve Urfa'da engelli merkezi oluşturacağız. Bu engelli merkezimiz içerisinde kategorik olarak meslek edindirme kurslarını geliştireceğiz ve her bir engelli yurttaşımızın fiziki engeline göre meslek sahibi olabileceği bir mekanizmayı oluşturacağız. O mesleki eğitimi aldıktan sonra da Engelli Danışma Merkezimiz eliyle gönüllü danışmanlık hizmeti vererek, gerek özel sektör, gerekse kamuda işe yerleşmesi için aktif çaba sarf edeceğiz. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız Urfa'da adeta bir Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi çalışma yürütecek ve bunun içinde Engelli Şube Müdürlüğümüz olacak. Bu müdürlüğümüz bütün merkez ve ilçelerin bütün engelli nüfusunun sorunlarının çözülmesi, yaşamlarının kolaylaştırılması ve hatta ailelerinin yaşamlarının kolaylaştırılması konusunda faaliyet yürütecek."

urf-25-02-14-baydemir-engelli4.jpg

Çocuklarla galoş üretti

Engelli vatandaşların anne, baba veya kardeşlerinin de meslek edindirme kursundan yararlanacağını ifade eden Baydemir konuşmasını, "Eve ekmek girmezse o engellinin yaşamına daha negatif yansıyacaktır. Ve Urfa halkına diyeceğiz ki hepimiz bir gün engelli olabiliriz, bu hepimizin başına gelebilir. Eğer biz engelleri ortadan kaldırırsak, engelsiz bir kent, herkesin ulaşabileceği bir kenti yaratmanın inşa etmenin çabasını sizlerle birlikte vereceğiz. Yani engelli kardeşlerimin sadece bir ailesi değil, iki ailesi olacak, annesi babası ve belediyesi" şeklinde tamamladı. Atölyede çalışan engelli çocuklar Baydemir'in konuşmasını sık sık alkışlara kestiler. Ardından çocukların galoş üretmek için kullandıkları yarı mekanik makinanın başına geçen Baydemir, ortopedik engelli Müslüm Balcı adlı çocukla birlikte galoş yaptı. 

'Seçilirsek bazı ilaçlara ihtiyaç kalmayacak'

Ardından 27. Bölge Urfa Eczacı Odası'nı ziyaret eden Baydemir, Eczacı Odası Başkanı Mahmut Dolap, yönetim kurulu üyesi ve çok sayıda eczacı tarafından karşılandı. Baydemir burada eczacılara hitaben yaptığı konuşmada, "On yıllık deneyimimden hareketle inşallah Rıhamızda ortaya koyacağımız çalışmalar, elde edeceğimiz ürünler neticesinde bazı ilaçları inşallah raflarınızdan indireceksiniz. Bazı ilaçları satacak müşteri bulamayacaksınız. Çünkü belediyecilik hizmeti öyle bir hizmettir ki toplumun hastalanmaması üzerine kurulu bir koruyucu hekimlik hizmetidir aynı zamanda. Sağlıklı bir alt yapı çalışması etkin bir çevre düzenlemesi aynı zamanda sağlıklı bir içme suyu çalışması ile Rihamızda inşallah sıtma, brucella, tifo ve şark çıbanı tarihe karışacak. Ve bana inşallah kızmazsınız ama inşallah bu ilaçları satamayacaksınız" dedi. 

Osman Baydemir, daha sonra Haliliye Vakfı'nı ziyaret ederek, burada vakıf yöneticileri ve öğrenciler ile sohbet etti.

BATMAN

Batman merkeze bağlı BDP Balpınar (Giresîra) Belde Örgütü, seçim bürosunu açtı. Açılışa BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP Batman İl Başkanı Serdar Atalay, BDP Batman Belediye Eş Başkan Adayları Gülistan Akel ve Sabri Özdemir, DÖKH bileşenleri, BDP Batman Gençlik Meclisi aktivistleri, STK temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı. Yurttaşlar sık sık “Bijî serok Apo” ve “Oylar namustur namus satılmaz” sloganları atarken, büronun etrafı ve sokaklar BDP bayrakları ile Balpınar Belediye eş başkan adayları Gülistan Erdinç ve Ejder Sarıgöl posterleriyle donatıldı. BDP’liler yurttaşların sloganları eşliğinde beldeye giriş yaptı. Seçim bürosundan çalınan müzikler eşliğinde halay çeken kitle ardından demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu. 

Seçim bürosu açılışında konuşan Balpınar Belediye Eş Başkan Adayı Gülistan Erdinç, birlik, beraberlik, dil, kültür ve değerlerini savunma çalışmasını yürüttüklerini ifade ederek, “Giresîra’da kadın gücü, bilinci ve aydınlanması için geliştirme çalışmaları yapacağız. 5 bin yılık sömürülen kadın emeğini ortaya çıkartarak mücadelemizi yükselteceğiz. Gerçekliğimiz halkımız ve dört duvar arasında direnen Önderliğimizdir” dedi. Erdinç’in ardından konuşan Balpınar Belediye Eş Başkan Adayı Ejder Sarıgöl ise, 15 yıldır bu belde de gençler ve kadınlar için hiçbir şey yapılmadığını hatırlatarak, “Halkımızın inancı tam olsun bu belediyeyi birlikte kazanacağız ve yöneteceğiz” dedi. Beldede AKP’li belediye başkanın yapmadığı hizmeti kendine mal ettiğini belirten Sarıgöl, “Artık bu koltuklarını unutsunlar. Şimdiden görevden istifa etsinler” diye konuştu. 

Son olarak söz alan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, AKP hükümetinin sadece yolsuzluk, rüşvet, inkar, imha ve zulüm için var olduğunu belirterek, “İşgalcilerden hesap sormak için sandığa gitmeliyiz. AKP hükümeti yolsuzluk, hırsızlık ve katliam aklama partisidir” dedi. 

Konuşmaların ardından Bahar Kültür Merkezi’ne bağlı sanatçılar sahne alarak müzik dinletisi verdi. 

DİYADİN

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde 7 mahallenin muhtarı İnönü Caddesi'nde bulunan BDP'nin seçim bürosuna ziyarette bulundu. Muhtarlar, BDP belediye eş başkan adayları Hazal Aras ve Nizamettin Özden, ilçe yönetimi ve partililer tarafından karşılandı. Muhtarlar, BDP adaylarına başarı dileklerinde bulundu. Adaylar ise ziyaretten dolayı muhtarlara teşekkür etti. Hazal Aras, "Umarım hep birlikte başarırız ve demokrasiyi birlikte inşa ederiz. Burası tüm Kürtlerin evidir" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.