“Belediyecilik anlayışımızda ‘cami yıkma kültürü’ yoktur”

“Belediyecilik anlayışımızda ‘cami yıkma kültürü’ yoktur”
Kayapınar’da ‘camilerin yıkılarak park alanına dönüştürüleceği’ yönündeki asılsız haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına Büyükşehir’den yalanlama geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı ve Meclis Üyeleri imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “İlgili alanlarda mevcut kabası bitmiş cami inşaatlarının yıkılmasına yönelik bir çalışma veya planlama bulunmamaktadır. Alınan kararla, mevcut kabası bitmiş camilerin etrafının yeşillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dışında bulunan alanların yeşil alana / park alanlarına dönüştürülmesi”nin planlandığı belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi,  HDP’li belediyenin Kayapınar ilçesinde cami yapımı için belirlenen alanların farklı kullanımı amacıyla imar planında değişiklik yaptığı yönünde çıkan haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına ilişkin açıklama yaptı.

sm.jpg

“Belediyemizin herhangi bir yerde cami yıkmak gibi bir kararı yoktur”

Büyükşehir’den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı ve Meclis Üyeleri imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “12.07.2019 tarihinde yanlı medya gruplarında ve sosyal medyada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Kayapınar ilçesinde 5 adet caminin yıkımına ilişkin karar alındığına dair gerçeği yansıtmayan haber ve paylaşımlar yayınlanmıştır.

İlk olarak açıkça belirtmek isteriz ki Büyükşehir Belediyemizin herhangi bir yerde cami yıkmak gibi bir kararı yoktur. Habere konu olan ilgili parsellerde mevcut kabası bitmiş camilere ilişkin de herhangi bir yıkım kararımız bulunmamaktadır.

Daha da önemlisi, bugüne değin sürdürdüğümüz belediyecilik anlayışımızda ‘cami yıkma kültürü’ yoktur. Bu konuda özellikle vurgulamak isteriz ki ne vatanseverlik ne de inanç alanı hiç kimsenin veya hiçbir siyasi çevrenin yarış pisti değildir. Belirleyici olan pratiktir. Bugüne kadar var olan pratiğimiz de dinlere, dillere, kültürlere yaklaşımımız da gayet açıktır.” denildi.

Camiler değil, dışındaki yeşil alanlar park alanına dönüştürülüyor

Söz konusu meclis kararlarında ‘cami yıkımına’ ilişkin tek bir ima dahi bulunmadığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer veridi: “İlgili alanlarda mevcut kabası bitmiş cami inşaatlarının yıkılmasına yönelik bir çalışma veya planlama bulunmamaktadır. Alınan kararla, mevcut kabası bitmiş camilerin etrafının yeşillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dışında bulunan alanların yeşil alana / park alanlarına dönüştürülmesi planlanmıştır. Bu planlama, ilgili parsellerde yürütülen saha çalışması ve yerinde tespit sonucu düzenlenmiş ve daha sonra meclis gündemine getirilmiştir. 

Yapılan plan değişikliği herhangi bir biçimde bir caminin yıkılması sonucunu doğurmamaktadır. Bununla birlikte, halkın özgür iradesiyle seçtiği meclisin kararlarını çarpıtan bu tarz yanlı haberlerin halkımızın dini inançlarını sömürmesine de izin vermeyeceğiz. İtibarsızlaştırma ve kutuplaştırma amaçlı yapılan tüm bu haberler için gerekli hukuki süreç derhal başlatılacaktır.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.