Belediyenin astığı tabela 6 ayda bu hale geldi!

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER
TİGRİS HABER - KENTİN EN ÖNEMLİ YERLERİNDEN BİRİ..
Türkiye’nin dört bir yanından tarihi Sur ilçesini ziyaret etmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin en önemli uğrak mekânlarından biride kentin simgesi durumundaki Dört Ayaklı Minare. Dört ayaklı minare’nin bir diğer özelliği ise 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi’nin öldürüldüğü yer olması. Burası benim yaşamımda da önemli bir yere sahip. Sur içinde Dört Ayaklı Minare taraflarına her gittiğimde 28 Kasım 2015 tarihinde burada yaşanılanlar aklıma gelir ve üzülürüm.Nedeni ise 28 Kasım 2015 tarihinde Baro Başkanı Av. Tahir Elçi burada öldürülürken aramızda bir metre gibi bir mesafe bulunuyordu. O yıllarda Doğan Haber Haber Ajansı’nda çalışıyordum. Av. Tahir Elçi’nin basın açıklamasını takip için buraya gelmiştim. Burada o gün yaşananlarla ilgili hemen herkes az çok bilgiye sahip olduğu için değinmeyeceğim.
KASIM 2024’TE İSMİ ÖLDÜRÜLDÜĞÜ SOKAĞA VERİLDİ
Konumuza dönersek, silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Baro Başkanı Tahir Elçi’nin adı, 29 Kasım 2024 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir ve Sur Belediyesi’nin ortak kararıyla Savaş Mahallesi’ndeki Yeni Kapı Sokağı’nın Dört Ayaklı Minare’ye kadar olan kısmına verildi. 29 Kasım 2024 tarihinde Av. Tahir Elçi Sokağı için düzenlenen açılış programına, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Sur Belediyesi Eş Başkanları Fatma Gulan Önkol ve Adnan Örhan, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Abdülkadir Güleç ve meclis üyeleri katıldı. Konuşmaların ardından da Eşbaşkan Bucak ve beraberindekiler tarafından sokağa “Av. Tahir Elçi Sokağı “ yazılı tabela asıldı. Tahir Elçi’nin adının yaşatılması açısından Belediyelerin aldığı bu karar halk tarafından da takdire şayan olarak görüldü.
TABELA,6 AYDA BU HALE GELDİ..!
Dün bir arkadaşımla birlikte Yenikapı’dan Dört Ayaklı Minareye geldiğimizde onlarca turist minarenin ayaklarının dibinden, etrafından dolaşıp duruyordu. Fotoğraf çekmek için adeta sıraya girmişlerdi. Bir çoğuda burada yaşananlara vakıf olacak ki, “Tahir Elçi’nin öldürüldüğü yer işte burası” diyorlardı. Bazısı ise sonradan fark ettiği minarenin yanındaki Şeyh Mattar camisinin taş duvarına yapıştırılmış olan ve üzerinde büyük harflerle “ŞAREDARIYA SÛRÊ. SUR BELEDİYESİ..AV.TAHİR ELÇİ SK ” yazısı bulunan tabelayı da birbirine gösteriyor, yanında hatıra fotoğrafı çekiyordu.
Telefonla görüşme yaptığım için önce pek dikkatimi çekmedi. Dört Ayaklı Minarenin yanında geçtikten sonra tekrardan geri döndüm tekrardan tabelaya baktım. Çok yakışıksız bir görüntü vardı. Oysa bu tabela 6 ay önce buraya asılmıştı. 6 Ayda nasıl bu hale gelir ilginç. Yazılı kağıt kalkıp parçalanmış, altındaki sert plastik çıkmıştı. Yazılı kağıt yapışık olduğu yerden kalktığı içinyırtılıp buruşmuştu. Yazıyı okuyabilmek için bazen eğilmek veya elle düzeltmek gerekiyordu.
“ELÇİ’NİN ANISINA YAKIŞMIYOR”
Yani insan düşünmeden edemiyor. Belediye Başkanları başta olmak üzere bir sürü kişinin katılımıyla düzenlenen törenle buraya asılan bu tabelaların kalitesi bu mu olmalıydı?. Belediye’de bu tabelaları kim ayarladı. Bu tabela 6 ayda nasıl bu hale geldi. Buraya daha büyük ve pirinçten veya bu tarihi dokuya uygun olarak taştan tabelalar yapılıp, insanların daha rahat bir şekilde görebilecekleri yerlere asılamazmıydı?.Bu arada etrafa bakındım başka tabela var mı diye. Bir tane daha vardı aynısından. Dükkan duvarının üst kısmına asılmıştı. Ancak, yağmur görmediği için henüz yıpranmamıştı.Bu tabelaları görebilmeniz için de etrafı iyice kolaçan etmeniz gerekiyor.
Valla buradan yazayım. Bu tabelayı görüp gelip yanında fotoğraf çekenler bu tabelaları yapan ve asanları ha bire eleştiriyor “bu nasıl iş?.Bu nasıl bir tabela ?Tahir Elçi’nin anısına yakışmıyor” diye. İlgililere duyurulur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.