Beraat etti, göreve iade için başvuru yapılacak

Beraat etti, göreve iade için başvuru yapılacak
İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında yürütülen “örgüt üyeliği” suçlaması nedeniyle görevden alınarak yerine kayyum atanan Silvan Belediye Başkanı Naşide Toprak’ın beraat etmesinin ardından, göreve iadesi için başvuru yapılacak.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının hakkında yürüttüğü “örgüt üyeliği” suçlaması soruşturması nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanan Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak’ın görevden alınmasına gerekçe gösterilen davadan beraat etmesinin gerekçeli kararı açıklandı. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından savcılık, beraat kararının bozulması istemiyle Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvurusu yaptı. Toprak’ın avukatı Burhan Arta ise, beraat eden müvekkilinin göreve iadesi için başvuru yapacağını aktardı.

‘Örgütün ideolojisini benimsemek üyelik için yeterli değil’

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde “Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Eşbaşkanı olduğu 2018-2019’da partisinin düzenlediği etkinliklere katılarak örgüt üyeliği suçunu işlediği iddiasıyla yargılandığı davadan beraat eden Toprak’ın gerekçeli kararında, Sonay Evik’in “Cürüm işlemek için örgütlenme” doktrinine atıfta bulunuldu. Gerekçeli kararda, Evik’in“Örgüte sadece sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojisini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüt liderine saygı duymak gibi eSylemler örgüt üyeliği için yeterli değildir.” alıntısı yapılarak, “Her türlü şüpheden sanık yararlanır” ilkesinin altı çizildi.

‘İspatlanmamış iddia sanık aleyhine yorumlanamaz’

Yargıtay’ın cezalandırmanın temel şartının suçun hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak kesinlikte ispat edilebilmesi, tam olarak aydınlatılmamış iddiaların sanık aleyhine yorumlanamayacağı, bunun üzerine mahkumiyet hükmünün kurulamayacağına dair kararlarına atıfta bulunulan gerekçeli kararda, “Yüksek de olsa bir ihtimale dayanılarak sanığı cezalandırmak, ceza muhakemesinin en önemli amacı olan gerçeğe ulaşmadan hüküm vermek anlamına gelecektir” denildi.

‘Eylemlere katılması örgüte sempati düzeyinde kaldı’

Toprak’ın katıldığı eylemlerin mahkemede, “örgüte sempati düzeyinde kaldığı” kanaati oluşturduğu vurgulanan gerekçeli kararda, Toprak’ın “örgüt üyeliğine fail ya da yardım eden sıfatıyla katıldığına, örgüt ile arasında süreklilik, çeşitlilik gösteren organik bağı bulunduğuna, örgütün hiyerarşisinde yer aldığına dair her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı somut delil bulunmadığı belirtildi. Gerekçeli kararda, Toprak’ın atılı suçu işlediğinin sabit olmaması nedeniyle beraatına karar verildiği kaydedildi.

Savcılık karara itiraz etti

Gerekçeli kararın hazırlanmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvurusu yaparak beraat kararının bozulmasını istedi.

Göreve iadesi için başvuru yapacak

Toprak’ın avukatı Burhan Arta ise, müvekkilinin göreve iadesi için başvuruda bulunacaklarını kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.