Berfo Ana belgeseliyle anıldı

Berfo Ana belgeseliyle anıldı
Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği'nin (OSAD), geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren kayıp yakınlarının sembolü Berfo Ana'nın ölüm yıl dönümüne ilişkin hazırladığı belgesel filmin galası yapıldı.

 

DİYARBAKIR - Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği (OSAD) tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl İstanbul'da yaşamını yitiren ve kayıp ailelerinin sembol ismi haline gelen 105 yaşındaki Berfo Kırbayır'ın (Berfo Ana) belgeselinin galası Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. Belgesel filmin galasına, BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve çok sayıda yurttaş katıldı. Belgesel film galasının ardından konuşan Gültan Kışanak, Berfo Ana'nın direnen insanların sembolü haline geldiğini belirterek, "Berfo Ana'nın Cemil Kırbayır'ın kemiklerini bulana kadar ölümsüz olması gerekiyor. Şu an hükümet inançtan bahsediyor fakat bu inancın gerekliliklerini yerine getirmiyor. Bize göre inanç kutsal bir olgudur. Biz Kırbayır'ın kemiklerini bulamadık fakat bu ağır vebalin altında değiliz. Kaybedenler ve şu an kemiklerini bulmayanlar bu vebalinin altındadır. 33 yıl boyunca oğlunun kemiklerini aradı ve bu mücadeleyi sürdürürken yaşamını yitirdi. Bu utancı bu devletin boynuna astı. Hala Şeyh Said, Seyid Rıza ve binlerce insanın mezarları yok ve bizler de Berfo Ana'nın mücadelesini takipçileri olacağız" dedi.

Daha sonra konuşan filmin yönetmeni Veysi Altay ise, bu filmin kahramanlarının anneler olduğunu ve onlara teşekkürlerini sunarak şunları aktardı: "Şex Said'in cenazesini kaybettiler. 1960'da Said-i Kurdî'nin cenazesini mezardan çıkarıp bilinmeyen bir yere gömdüler. Devlet aslında kürtlere şu mesajı vermek isityor. Kürtlerin ölülerini tekrardan öldürüyorlar ve Kürt halkı yakınlarını arkadaşlarını, yoldaşlarını unutmadıklarını mücadeleleri ile bir kez daha ortaya koymuştur. Berfo Ana sadece fiziki olarak şuan yanımızda değildir ve biz annelere borçluyuz. Bu borcumuzu da onların mücadelelerinin takipçisi olarak ancak ödeyebiliriz." 

Film gösteriminin ardından kokteyl verildi.

berfo-ana.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.