Besi Organize Sanayi Bölgesi zehir saçıyor!

Besi Organize Sanayi Bölgesi zehir saçıyor!
Bağlar ilçesine bağlı Övündüler köyündeki Besi Organize Sanayi Bölgesi'ne ait hayvan atıkları, köy sakinlerinin yaşamını tehdit ediyor.

DİYARBAKIR - Bağlar ilçesine bağlı Övündüler köyündeki Besi Organize Sanayi Bölgesi'ne ait hayvan atıkları, köy sakinlerinin yaşamını tehdit ediyor. Foseptik çukurları olmayan ve dere suyunda tahliye edilen atık maddeler, hayvanların ölümünün yanı sıra çevre kirliğine neden oluyor. 

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Övündüler (Ervanli) köyünde geçtiğimiz yıl Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın girişimlerinin yanı sıra Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın katkılarıyla Besi Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. 25 çiftlikle üretime başlayan sanayi bölgesinde foseptik çukurları yok. Hayvan atıkları, köylülerin içme suyuna ve hayvanların su ihtiyaçlarını giderdikleri dereye akıtılarak hem hayvanların ölümüne hem de çevrenin kirlenmesine neden oluyor. 

'Hayvanlarımız öldü, böyle giderse biz de zehirleneceğiz'

Besi Organize Sanayi bölgesinin bir yıldır faaliyet gösterdiğini, bu süre içersinde kirli atıkların dereye akıtılarak tahliye edildiğini ve bu nedenle de onlarca hayvanının telef olduğunu dile getiren köy sakinlerinden Hüseyin Geçici, "Organize sanayi hayvan çiftliği yaklaşık bir yıldır buradadır. Bu süre içerisinde 25 çiftlikte bulunan binlerce hayvan atığı, içme suyumuza ve hayvanlarımızı otlattırdığımız dereye akıtılmaktadır. 13 ila 15 arasında koyun ve keçim öldü. Komşumun da yedi koyunu ölmüş. Bir diğer komşumun da inekleri ölmüş. Ölümlerin nedeninin başta sudan kaynaklı olduğunu anlamadık. Dün sabah derede bulunan yüzlerce balığın ölümünü görünce, hayvanların ölüm nedenlerinin derede ki kirlilikten kaynaklandığının farkına vardık" diye konuştu. Köylerinden geçen derenin Devegeçidi Barajı'na kadar uzandığını, yine onlarca köyün içme suyu dahil tüm ihtiyaçlarını bu dereden karşılandığını söyleyen Geçici, "Köylülere ait 3 bine yakın koyun bu dereden su içmektedir. Şimdi ise çiftliğin tüm pislikleri deremize karışmış durumda. Hayvanlarımız öldü, böyle giderse biz de zehirleneceğiz. Su azalırsa, hayvanlarımızın ölüm sayısı da artacaktır" diye konuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.