BİK’ten “Çevrimiçi Gazetecilik” çalıştayı

BİK’ten “Çevrimiçi Gazetecilik” çalıştayı
Basın İlan Kurumu(BİK) ve Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle hazırlanan "Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” Diyarbakır’da yapıldı.

Diyarbakır’da BİK'nun "Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme” çalıştayı yapıldı.

Çalıştay'ın açılış konuşmasını BİK Diyarbakır Şube Müdürü, Emrullah Kaya, yaparken, Kaya’nın ardından söz alan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran ise yerel medyanın internet haberciliğine geçmesinin önemini belirtti.

Basın İlan Kurumu ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteğiyle Diyarbakır'daki gazetecilere yönelik olarak düzenlenen iki günlük eğitim programı sona erdi.

İlk günkü programda "İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi Eğitimi" verilirken, ikinci gün ise "Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme” çalıştayı yapıldı. Ardından programa katılan gazetecilere sertifikaları verildi.

Diyarbakır'da bir otelde dün yapılan çalıştaya, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, BİK Diyarbakır Şube Müdürü, Emrullah Kaya, BİK Şube müdürleri, Diyarbakır ve Bölgedeki gazete çalışanları, yöneticileri ve imtiyaz sahipleri katıldı.

bik-diyarbakir-calistayi-(2).jpg

Çalıştay'ın açılış konuşmasını BİK Diyarbakır Şube Müdürü, Emrullah Kaya, yaptı. Ardından BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran söz aldı.

 "Çürük merdivenle çatıya çıkılmaz" diyerek medyanın dijital dönüşümünde yerel medyanın sağlam bir altyapı ile yer almasının önemine değinen Duran, Diyarbakır'ın tarihsel anlamı ve önemi üzerine kısa bir giriş yaptı.

bik-diyarbakir-calistayi-(10).jpg

BİK’nun eğitim programına 6 ilden yaklaşık 80 gazeteci katıldı

Duran, çalıştayda yaptığı konuşmasında, dünyada artık internet çağının geliştiğini, haberciliğin de internete doğru kaydığını söyledi. Özellikle yerel ve yeni nesil gazeteciliğin internet ortamına taşınmasıyla ilgili eğitim çalışması başlattıklarını ifade eden Duran, Diyarbakır'daki toplantının bu çalışmanın dördüncüsü olduğunu bildirdi. Duran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onlar kendi gazetelerinin anlayışını ve kültürünü internet medyasına da yansıtsınlar. Bu şekilde kendilerini yenileyerek, geliştirsinler. Türkiye'de bölge bölge dolaşarak bu toplantıları yapacağız. 6 ilden yaklaşık 80 gazeteci katıldı. 2 gün sürdü ve çok başarılı bir eğitim çalışması oldu."

bik-diyarbakir-calistayi-(5).jpg

Tıklanma kaygısıyla acele yapılan haberlerde yaşanan sorunlar

Yerel medyanın  'İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi' konusunda gerekli adaptasyonu biran önce gerçekleştirmesi gerektiğine işaret eden Duran, İnternet medyasında önemli olanın haberi önce girebilmek olduğunu ancak bu durumun da haberin ayaklarının sağlam bir şekilde oluşturulması ve haberin doğruluğunun güvenirliği konusunda bazı sıkıntılara neden olabildiğini ifade etti.

bik-diyarbakir-calistayi-(7).jpg

Yazılı medya internet mecrasına güçlü bir şekilde adım atabilmeli

 Duran, birçok haberde haberin doruluğunun teyid edilmesi çabasına ne yazık ki haber yayınlandıktan sonra girişildiğini belirtti. Haberin hızlı bir şekilde geçilmesinin yanı sıra haberin doğruluğunun teyid edilmesinin de habere olan güvenilirlik açısından çok önemli olduğunu dile getiren Duran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Medyanın dijital dönüşümünde yazılı medyamızın kalemleri etkili oldu ancak hızlı büyümenin, ilerlemenin getirdiği birtakım yanlış aktörler de sahaya girebiliyor. İnternet medyasında önemli olan en hızlı bir şekilde haberi girebilmektir. Bunun çek edilmesi lazım, doğruluğunun yanlışlığının tartışılması lazım. Ama en hızlı giren dijital ortamda en çok tıklamayı alıyor. Dolayısıyla siz bunu hızlıca girebilmelisiniz. Yani, haberin doğruluğunu sonradan tespit ediyorsunuz. Bu doğru bir yaklaşım değil, çünkü büyük mağduriyetler oluşturabiliyor. İşte biz köklü, geçmişe dayalı bir kültürü olan gazetelerimizin de kendi internet mecralarını oluşturup, bu işte emek harcayarak, tabii biraz da masraf yaparak bu mecrayı geliştirmeleri ve aynı mantıkla aynı çizgiyle bu mecrada var olmalarını bekliyoruz, talep ediyoruz. İşte bu merdivenin çürük olmaması gerekiyor. Bu kapsamda söz konusu bu eğitimleri başlattık. İnşallah Anadolu'nun farklı yerlerinde bu eğitimleri sürdüreceğiz. Sizlerden de beklentimiz, Basın İlan Kurumu olarak bu işin, yazılı medyanın sürdürülmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Malum geçen medyaya da yansıdı, Sayın Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül, tartışılan bir konuyu, icra, iflas ilanlarının Yeni Yargı Paketinde kaldırılmasına dönük tartışılan bir konuya son noktayı koydu. Bu konuda Sayın Bakanımıza teşekkür ettiğimiz gibi, Sayın Fahrettin Altun'a da teşekkür ediyoruz. Gerekli girişimlerde bulundular. Bu gelişme yazılı medyanın devamı için çok önemli bir adımdı ve inşallah devamı yeni projelerle gelecek."

bik-diyarbakir-calistayi-(8).jpg

Diyarbakırlı gazeteciler yerel medyanın sorunlarını tartıştı

Duran'ın konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Gazetecilerin BİK Genel Müdürü Duran'a soruları ve Duran'ın yanıtları devam etti. Soru cevap bölümünde ağırlıklı olarak yerel gazetelerin ekonomik sorunları tartışıldı. Özellikle yerel gazete yönetici ve imtiyaz sahiplerinin gündeme getirdiği ekonomik sorunların çözümü noktasında projeler geliştirilmesi gerektiği üzerinde tartışmalar yürütüldü. BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran ise BİK ilanlarına bağımlı bir yerel gazetecilik anlayışın terk edilmesi ve kentin sorunlarına odaklı bir yayıncılık faaliyeti ile gazete içeriklerinin güçlendirilerek gazetelere iş dünyasından ilan alabilme noktasında avantajlar sağlanması uyarılarında bulundu. Duran, ayrıca yerel gazeteler arasında başarı durumuna göre, iyi ile kötü arasında bir ayrım yapacaklarını kaydetti.

Yerel gazete temsilcilerinden bazıları tarafından ise yerel gazetelerin ekonomik sorunlarından çok yerel gazeteciliğin niteliğinin arttırılması noktasında yapılması gerekenler üzerine tartışmaların yoğunlaştırılması gerektiğinin altı çizildi. Gazeteciliğin etik, ille ve ahlak kurallarına uygun bir internet haberciliğinin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

bik-diyarbakir-calistayi-(6).jpg

Maral: Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın eğitim faaliyetlerine desteği sürecek

Ardından Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral bir konuşma yaptı. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın 10’uncu yılını kutladığını belirterek sözlerine başlayan Maral, “10 yılı değerlendirdiğimizde şöyle bir tablo var. Biz Karacadağ Kalkınma Ajansı olarak aslında 3 ana temada faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bunlardan birisi bölgenin ekonomisini takip etmek ve bu doğrultuda yatırım ortamını iyileştirmeye dönük çalışmalar yapmak. Bunu yaparken tabii ki, yereldeki özel sektörün, ekonomi dünyasının çalışmalarını takip ederken bir yandan da bölgeye yatırımcı çekmek gibi önemli bir görevimiz var. Aynı zamanda biz, bütçemiz her ne kadar yüksek olmasa da bir hibe mekanizması işlettik 10 yıllık süreçte. Başta özel sektör olmak üzere turizm, sanayi ana konularında değişik alt temalara da destekler verdik. Bunlardan en önemlileri kurumların kapasitelerini geliştirmek, eğitim ihtiyaçlarını gidermek anlamında yaptığımız faaliyetler. Bugünkü çalışmamız da bu yönlü bir destek faaliyetidir. Böyle bir eğitim çalışmasını biz Kalkınma Ajansı olarak desteklemekten büyük mutluluk duyduk. Bizim Basın sorumlumuz Mehmet Bey de basından gelen bir arkadaşımızdır ve sık sık bu konuları konuşuyoruz. Dijital gazeteciliğin konuşulmaya başlandığı bu dönemde insanların habere daha kolay erişebildiği bir dönemde bölgemizin olumlu bir imajla anılmasının yolu da yine buradan geçiyor. Bölgeye gelen turistlerden tutun da diğer yatırımcılara kadar geniş bir perspektifte gelen kişileri konuştuğumuzda şehre geldikten sonra algılarının tamamen değiştiğini görüyoruz. Bu konuda gazetecilik mesleğinde de çok değerli çalışmalar yürütülüyor. Tabii bu çalışmaların internet haberciliği ile de birleştirilerek ulusal ve uluslararası mecralara taşınmasını öneli görüyoruz. Bu yönüyle de bu eğitim bizim açımızdan önemlidir. Bu eğitimin hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra da yapılacak bu tarz eğitim çalışmalarında Kalkınma Ajansı olarak yer alacağımızı belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

bik-diyarbakir-calistayi-(9).jpg

Ardından eğitime katılan gazetecilere İnternet Haberciliği Eğitim Sertifikası verildi.

Haber: Ali Abbas Yılmaz

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.