Bilgen: İslam kongresi ile güçlü bir irade ortaya çıkacak

Bilgen: İslam kongresi ile güçlü bir irade ortaya çıkacak
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine yapılacak olan Demokratik İslam Kongresi hazırlıkları son aşamaya geldi.

DİYARBAKIR- Kongrenin ihtiyaca cevap olacağını söyleyen Kongre Hazırlık Komite üyesi Ayhan Bilgen, kongrenin Ortadoğu'da yaşayan tüm halkların geleceğini ve kaderini ilgilendirdiğini belirterek, "Bu kongrede tabiki hedeflenen mümkün olduğu kadar geniş katılım ve aynı zamanda güçlü bir iradenin ortaya çıkmasıdır" dedi. 


PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın önerisi üzerine uzun bir süreden bu yana çeşitli kesimler tarafından tartışılmaya başlanan Demokratik İslam Kongresi'nin hazırlıkları son aşamaya geldi. "İslam'ın özü" ve Medine Anlaşması'nın yoğun bir şekilde tartışıldığı ve bu konular üzerinde özellikle bölgede bir süreden bu yana yapılan panel, seminer ve çalıştaylar, kongre ile birçok kesim tarafından tartışılacak. Geniş katılım ile Diyarbakır'da yapılacak olan kongre hakkında bilgi veren Demokratik İslam Kongresi Hazırlık Komite üyesi Ayhan Bilgen, çalışmanın eski bir ihtiyaçtan kaynaklı olarak ortaya çıktığını belirterek, bu ihtiyacın karşılanması için yapılan çağrı ile büyük bir buluşmanın planlandığını söyledi. Şu ana kadar yapılan inanç çalıştayları ve İslam konferanslarının bu arayışın alt yapısını oluşturduğunu kaydeden Bilgen, "Bu çalışmalar Kongre'nin yol taşlarını hazırladı. Ama bugün özellikle Rojava'da yaşanan süreç ve Türkiye'nin kendi iç siyasetinde yaşanan kırılma, iktidar içi çekişmeler ve dinin bu çekişmelerde araçsallaştırılması önlenmeye çalışılacak" diye konuştu. İslam adına söz söylemenin ve İslam'ın varlık nedeni, özü ile esasının yeniden masaya yatırmak gerektiğini ifade eden Bilgen, bu durum ile yüzleşmek ve hakikat arayışı üzerinden hayatı yeniden tartışmak gerektiğini belirterek, "Hayatı yeniden adalet, barış, demokrasi eksenli tartışmak, toplumsal ilişkileri bu anlamda yeniden sorgulamak gerekiyor. Şüphesiz bu tartışmayı İslami duyarlılığı, hassasiyeti olan çevrelerin öncülüğünde yapmak gerekiyor" şeklinde konuştu. 

'Kongre için 40 çağrıcı bulunuyor'

Kongre'de yapılacak olan tartışmaların, Ortadoğu'da yaşayan tüm halkların geleceğini ve kaderini belirleyeceğine işaret eden Bilgen, "Bu kongrede tabiki hedeflenen mümkün olduğu kadar geniş katılım ve aynı zamanda güçlü bir iradenin çıkması. Bu dengeyi gözetmemiz gerekiyor" dedi.İsmail Keskin(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.