Bilici: Roboski'de yapılan yol hayır yolu değil!

Bilici: Roboski'de yapılan yol hayır yolu değil!
"Bu yol hayır yolu değil. Devletin bu yoldan vazgeçmesi gerekir. Mayınlı olan bu yol barışın dibine dinamit koyacak nitelikte. Devlet ısrar ederse süreç tehlikeye girer"

İsmail Eskin

DİYARBAKIR  - Roboski köyünde TSK tarafından yapılmak istenen "güvenlik yolu" nedeni ile sık sık yaşanan gerginlik üzerine bölgede incelemelerde bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, asıl amacın, Kürtlerin yaşadığı üç ülkeye "sınır şeridi" oluşturarak Kürtleri birbirinden ayırmak olduğuna dikkat çekti. Bilici, "Bu yol hayır yolu değil. Devletin bu yoldan vazgeçmesi gerekir. Mayınlı olan bu yol barışın dibine dinamit koyacak nitelikte. Devlet ısrar ederse süreç tehlikeye girer" dedi.

Şırnak'ın Uludere ilçesi ile Federal Kürdistan Bölgesi arasında TSK tarafından, yapılmak istenen ve bu nedenle sık sık gerginlik yaşanmasına neden olan "güvenlik yolu" yapımına devam ediliyor. Özellikle Roboski katliamının yapıldığı bölgede yoğunlaşan yol yapımını sürdüren askerlerin yolu PKK'nin konumlandığı alanlara doğru kaydırması ise yürütülen süreçte sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Bölgeyi incelemek üzere giden İHD heyeti içinde yer alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Roboski'de ciddi sıkıntıların yaşandığını ve kendilerinin de bu süreci izlediklerini söyledi. 

'Bölgede yaşayanlar tehdit ediliyor' 

Bir süreden bu yana gerginlik sürdüğünü belirten Bilici, bu gerginlik sırasında köylülerin yaralandığını hatırlatarak, "Hala daha yaralı olan kişi ciddiyetini koruyor. Roboski halkına da aynı şekilde güvenlik güçleri tarafından ateş ediliyor" dedi. Alay Komutanlılığı ve valilik tarafından Roboski'li yurttaşların tehdit edildiğini belirten Bilici şunları aktardı: "Roboski katliamından bu yana bu böyle devam ediyor. En sonunda da bir yol yapımı gündeme geldi. Ondan dolayı da bir patlama yaşandı. Bir uzman bir asker yaşamını yitirdi." Bölge'deki yurttaşların son derece kaygılı ve endişeli olduklarını ve kendilerinden gelen talep nedeniyle bölgeyi ziyaret etme kararı aldıklarını kaydeden Bilici, "Olayları yerinde incelememizi istediler. Daha önce de gitmiştik ve bir şekilde yine bir heyet oluşturarak olayın yaşandığı bölgeye gittik" diye belirtti.

yol-1-(2).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.