Binlerce kişi Paris saldırısını protesto etti

Binlerce kişi Paris saldırısını protesto etti
Binlerce kişi Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne yapılan silahlı saldırıyı protesto etmek için Paris Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Bir grup eylemci ile polis arasında çatışma yaşanması üzerine eylem erken sonlandırıldı.

TİGRİS HABER - Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne 23 Aralık'ta yapılan silahlı saldırıda Emine Kara, Mîr Perwer ile Abdurrahman Kızıl adlı üç Kürdün hayatını kaybetmesi üzerine binlerce kişi olayı protesto etti. Fransa'daki Kürt Demokratik Konseyi'nin çağrısının ardından binlerce Kürt ve dostları Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Meydanda 2013'te Paris'te öldürülen üç Kürt kadın Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın da yer aldığı bayrakları taşıyan eylemciler kültür merkezine ve yakınındaki dükkanlara yapılan saldırının aydınlatılmasını istedi. Meydandaki anma eylemine Paris 10'uncu bölge belediye başkanı da katıldı.

BFMTV'ye konuşan Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) sözcüsü Berivan Fırat "Kürtler olarak tehdit altında olduğumuzu biliyorduk. Fransa bize koruma borçlu" dedi.

Eylem barışçı bir atmosferde geçerken Cumhuriyet Meydanı yakınındaki bir bulvarda bir grup eylemci ile polis arasında çatışmalar çıktı. Çatışmaların sürmesi üzerine CDK-F meydandaki protesto gösterisini sonlandırma kararı aldı.

Saldırgan kasıtlı olarak Kürtleri hedef aldı

Gözaltındaki 69 yaşındaki William M. sorgusunda ırkçı olduğunu söylemiş ve saldırıda kasıtlı olarak Kürtleri hedef aldığını anlatmıştı.

Fransız haber kanalı BFMTV'ye göre saldırgan gözaltına alındığı sırada polislere ilk olarak "Kaç tane öldürdüm?" diye sordu ve Kürt toplumunu hedef almak istediğini söyledi.

Zanlının sorgusu devam ediyor

Savcılık da bugün yaptığı açıklamada, zanlının sorgulanmasının ardından müfettişlerin ilk cinayet ve silahlı şiddet suçlamalarına ırkçı saik şüphesini de eklediklerini söyledi. Diğer yandan William M.'nin gözaltı süresi 24 saat daha uzatıldı. Zanlının sorgusu devam ediyor.

Savcılıktan verilen bilgiye göre şüpheli geçen yıl da çadırlarda kalan mültecilere saldırmış, en az iki kişiyi kılıçla yaralamış ve gözaltına alınmış, ancak tutuksuz yargılanmak üzere kısa süre önce serbest bırakılmıştı. Eski bir tren makinisti olan saldırganın önceki yıllarda da silahlı saldırı ve silah bulundurmaktan yargılandığı ortaya çıkmıştı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.