Bir annenin yürek yakan hikayesi!

Bir annenin yürek yakan hikayesi!
HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde eylem yapan Remziye Akkoyun’un bir oğlu kayıp, 2 oğlu cezaevinde, bir oğlu ise 2 yıl önce kayyum tarafından işten atıldı. Akkoyun, “Çocuklarımın ne günahı var?” diye soruyor.

HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde eylem yapan Remziye Akkoyun’un bir oğlu kayıp, 2 oğlu cezaevinde, bir oğlu ise 2 yıl önce kayyum tarafından işten atıldı. Akkoyun, “Çocuklarımın ne günahı var?” diye soruyor.

Diyarbakırlı Hacire Akar, 22 Ağustos tarihinde oğlu Mehmet Akar’dan (21) haber alamayınca HDP İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlattı. 4 günlük oturma eyleminin ardından oğluna kavuşan Akar  çocukları dağa kaçırıldığı iddia edilen diğer annelere umut oldu.

Çocuklarına kavuşma ümidiyle 3 Eylül tarihinde HDP il binası önüne gelen Akkoyun, Çetinkaya ve Biçer ailelerinin başlattığı oturma eylemi 57 ailenin katılımı ile devam ediyor.  Ailelerin evlat nöbeti 91. Günü geride bırakırken, geriye ailelerin yürek burkan hikayeleri kalıyor.

HDP İl binası önünde 91 gündür oğlu Azad Akkoyun için oturma eylemi yapan 62 yaşındaki Remziye Akkoyun yaşadıklarını Tigris Haber’e anlattı.

4 yıldır çocuğunu aradığını belirten acılı anne Remziye Akkoyun, “3 aydır burada oğlumu bekliyorum. Oğlum dağa kaçırıldığında 10 yaşındaydı. O daha çocuktu, okuyup bize bakacaktı. Oğlumu 3-4 arkadaşı kandırdı. Sürekli onlarla geziyordu. Oğlumu kandırıp dağa götürdüler. Giderken hiçbir şey söylemedi. Gittikten sonra HDP il binasına gittim. HDP yöneticilerine ‘bana Lice’nin yolunu gösterin’ dedim. Çünkü oğlumun Lice’ye götürüldüğünü öğrendim. Bu nedenle oraya gitmek istedim. Ancak HDP yöneticileri ‘Lice’nin yolunu bilmiyoruz’ dediler. Gözüm hep yollardaydı, oğlum için gitmediğimiz yer kalmadı. PKK’nin Lice’deki kampına gittik. İki üç gün kampta kaldım. Oğlumun küçük olduğunu ve getirmelerini söyledim. Kampta bulunan PKK mensupları ‘oğlunu bulup göndereceğiz’ dediler. Ne yaptıysam oğlumu bana göstermediler. Bende ‘oğluma gelmeyene kadar bir yere gitmem’ dedim.”

Telefon açtı, gelin beni alın

Aradan 3 ay geçtikten sonra oğlunun telefonla evi aradığını ifade eden Akkoyun, “Uzun süre sonra ilk kez oğlumun sesini duymuştum. Yaşadığı için çok mutlu oldum. Bana ‘yakında geleceğim, güzel yemekler yap’ dedi. Bende ona ‘sen gel sana her şeyi yaparım’ dedim. Daha sonra babasıyla konuştu. Babasına kendisini alması için Kuzey Irak’a gelmesini istedi. Eşim Kuzey Irak’ta oğlumuzu ararken kaza geçirdi ve sakatlandı. Bir hafta Irak’ta hastanede kaldı. Kaza nedeniyle eşim oğlumla görüşemedi. O zamandan beridir oğlumun sesini duymadım ve kendisinden haber alamadım.”

remziye-akkoyun.jpeg

Kayyum oğlumu işten çıkardı

Yaklaşık 25 yıl önce Dicle İlçesi’nden Diyarbakır’a göç ettiklerini söyleyen Akkoyun, “Şehre geldiğimizden beri rahat yüzü görmedik. Yakınlarımız Dicle’de kavga etti, kan davası çıktı. Bizde Diyarbakır’a gelmek zorunda kaldı. 9 çocuğum var, 5’i kız, 4’ü erkek. İki oğlum cezaevinde. Mazlum adındaki oğlum 25 yıl ceza aldı. Mahsun adlı diğer oğlumun ise davası devam ediyor. Bir yıldır Bolcu Cezaevindeki oğlumun yanına gidemedim. Çünkü mesafe uzak ve maddi durumumuz olmadığı için gidemiyorum. Ancak Diyarbakır Cezaevindeki oğlum Mahsun’un yanına her hafta gidiyorum. Küçük oğlum Azad’tan 4 yıldır haber alamıyorum. Şuan Ömer adındaki oğlum yanımızda, onunda başına gelmeyen kalmadı. Oğlum Ömer Büyükşehir Belediyesine bağlı Park ve Bahçelerde çalışıyordu. 2 yıl önce kayyum atandıktan sonra birileri oğlumu şikayet etti, ‘İki abisi cezaevinde diye’. Bu şikayet üzerine oğlumu işten çıkardılar. 2 yıla yakın bir süredir işsiz. 3 çocuğu ile birlikte ortada kaldı. Oturduğu eve gidip görebilirsiniz, hayvan bile orada yaşayamaz. Oysaki oğlumun bir suçu yoktu. Ama ben ne olursa olsun oğlum Azad’ı burada bekleyeceğim. Anneler 3 aydır burada bekliyor, ben 4 yıldır oğlumu HDP’den istiyorum. Çocuğum için 4 yıldır 44 yılda beklemeye hazırım” şeklinde konuştu.

‘Muhatap iktidardır’

HDP Diyarbakır İl Başkanı Zeyyat Ceylan ise il başkanlığı önünde bekleyen ailelerin duyguları istismar edildiğini savundu.

“Ailelerin mağduriyetinden yararlanılıyor” diyen Ceylan, “Bu ailelerin birçoğu geçmişte mecliste grubu bulunan tüm partileri ziyaret etti. Partimiz de bu ailelerle diyalog kurdu. Bu aileler çocuklarını istediklerinde bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız dedik. Bu konuda insani ve ahlaki bir duruş sergiledik. Remziye Akkoyun daha öncede partimize gelip gitti. Kendisine üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız olduğumuzu söyledik”  şeklinde konuştu.

Evlatları dağda bulunan kişiler için daha önce bazı girişimlerde bulunulduğunu hatırlatan Ceylan, şunları kaydetti: 

Bu konuda İHD’nin girişimleri oldu. Ancak devlet yetkilileri bu konuya olumlu yaklaşmadı. Muhatap iktidardır. Çocukların ölmemesi için kanın durması için HDP ne gerekiyorsa yapmaya hazırdır. Bizim annelere verecek en güzel hediyemiz barışı yaratmaktır. Ama ne yazık ki annelerin duyguları istismar ediliyor.

İlyas AKENGİN/ÖZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.