Bir ayda 7 konser iptal edildi

Bir ayda 7 konser iptal edildi
Türkiye’de son günlerde “kamu güvenliği” ve “ahlaka uygunsuzluk” gerekçesiyle 7 konser iptal edildi. Sanatçı ve siyasetçiler, “yasaklardan bıktık” mesajı verdi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Kürt Sanatçı Mem Ararat’ın Bursa’da vereceği konserin valilikçe iptal edilmesi, gözleri, son günlerde gündeme gelen konser yasaklarına çevirdi. Yasaklar ilk olarak, Aynur Doğan'ın Kocaeli’de 20 Mayıs'ta planlanan konserinin AK Partili belediye tarafından iptal edilmesi ile gündeme geldi. Derince Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Lokman Karaaslan, Doğan'ın konserinin emniyetten izin alınmaması sebebiyle iptal kararı aldıklarını ileri sürdü. Aynur Doğan’ın 31 Mayıs’ta Bursa’da düzenleyeceği konser de iptal edildi.

Niyazi Koyuncu’ya ‘görüş’ engeli

Niyazi Koyuncu da 25 Mayıs'ta Sahil Meydanı'nda düzenleyeceği etkinlikte sahne almasının AK Partili Pendik Belediyesi tarafından engellendiğini duyurdu. Koyuncu, engelleme ile ilgili, “Belediye, iptal gerekçesi olarak kurumlarının 'değer yargılarını ve görüşlerini' paylaşmayan bir müzisyenin, Pendik meydanlarında konser yapmasına müsaade edilemeyeceğini sunmuştur" diyerek duyurmuştu.

Rum sanatçıya da yasak

Rum Sanatçı Apolas Lermi’nin konseri de Ümit Özdağ’ın hedef göstermesi nedeniyle iptal edildi. Lermi, 19 Mayıs’ta düzenleyeceği konserin iptal gerekçesini, “Malum kişinin beni hedef gösteren açıklamaları ve paylaşımları sonucu 29 Mayıs Denizli konserimiz Pamukkale Belediyesi tarafından, 11 Haziran Bostancı konserimiz organizasyon tarafından iptal edilmiştir. Son günlerde hakkımda çıkan yalan haberlerle ilgili bir açıklama yapacağım" diyerek kamuoyu ile paylaşmıştı.

Melek Mosso’ya da engel

Isparta Uluslararası Gül Festivali'nde 3 Haziran günü gerçekleşecek Melek Mosso konseri, bazı grupların hedef göstermesi nedeniyle belediye tarafından iptal edildi. Melek Mosso konu ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı ve şu ifadeleri kullandı: "Ben bu ülkenin kadınıyım. Fikirlerimle, vizyonumla, hayallerimle her yeni gün geleceğe sanatımı işliyorum. Genci yaşlısı milyonlarca sevenim var. Bir kaç kendini bilmeze kalmadı benim ahlakımı sorgulamak, kadınlık onuruma laf atmak. Bu zihniyetteki insanlar kendi yüreklerindeki karanlığı ve sapıklığı bizim hayatımıza da sokmaya çalışıyorlar ama buna asla izin vermeyeceğim, VERMEYECEĞİZ…Ben Isparta’ya elbet gidecek ve şarkılarımı söyleyeceğim. Bugün olmazsa yarın sarılacak kalplerimiz.”

Kürtçeye ‘kamu güvenliği’ yasağı

Kürt sanatçı Mem Ararat'ın konseri de Bursa Valiliği tarafından “kamu güvenliği” gerekçe gösterilerek iptal edildi. Ararat da sosyal medya hesabından Kürtçe ve Türkçe açıklama yaparak, kararı kınadı.

Sanatçı ve siyasilerden tepki

Yasaklara, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi başta olmak üzere çok sayıda siyasi ve sanatçı tepki gösterdi. İlgezdi, “Yasakçı, kutuplaştıran, ayrıştıran zihniyet için bahane bitmiyor. Anadili, siyasi görüşü, yaşam tarzı, kıyafet tercihi hatta cinsiyeti... Ülkenin dört bir yanında susturulmak istenen seslere Melek Mosso eklendi. Sanatçı üzerinden ahlâk bekçiliği AHLAKSIZLIĞINA alışmayacağız!” dedi. Müzisyen Ceylan Ertem, Kürt sanatçı Mem Ararat’ın Bursa konserinin iptal edilmesine, “3 gün kala tüm hazırlıkların tamamlandığı, biletlerin tamamının tükendiği konsere iptal kararı. Dev bir bavulla bizi memleketin kapısına koymak mı istenen?” şeklinde tepki gösterdi.

Nükhet Duru’dan sert tepki

Sanatçı Nükhet Duru da sosyal medya hesabından yasakları eleştirdi. Duru, “Melek Mosso ahlaksızlığı tetikliyormuş, Aynur Doğan ‘uygun değil’miş, Ezgi Mola tecavüze tepki verdiği için suçluymuş, Melis Sezen’in sutyensiz elbisesi ‘suç’muş, Ece Seçkin kutlama için ‘Bayan’mış! Kadın sanatçıları sindiremezsiniz, coşkuyla seyircimizle kalmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.