Bir ilke imza attılar... O Türk Şirketti Haftalık mesaiyi 4 güne çekti!

Bir ilke imza attılar... O Türk Şirketti Haftalık mesaiyi 4 güne çekti!
Türkiye'nin önde gelen akrilik elyaf üreticilerinden Aksa Akrilik, yenilikçi bir adım atarak haftalık mesaiyi dört güne indirme denemelerine başladı ve bu uygulamayı kalıcı hale getirdi.

Bu adım, Türkiye'deki ofis çalışanlarına ilk kez uygulanan bir sistem olma özelliği taşıyor.

Geçtiğimiz yıl 200 beyaz yakalı çalışan için başlatılan 'dört günlük çalışma haftası' denemeleri, büyük bir başarı elde ettikten sonra Aksa Akrilik yönetimi tarafından kalıcı olarak benimsendi. Bu kararla birlikte Aksa Akrilik, ülkenin haftada dört gün çalışan ilk şirketi unvanını kazandı.

CEO Cengiz Taş, denemelerin başarısının ardından yapılan ankette çalışanların dört günlük çalışma haftasını yüzde 85'in üzerinde desteklediğini belirtti. Ayrıca, çalışan bağlılığının artması, üretkenliğin yükselmesi ve iş-yaşam dengesinin iyileşmesi gibi olumlu sonuçlar elde edildi.

ABD'li haber kuruluşu Bloomberg'in aktardığına göre, Aksa Akrilik, çalışanların maaşlarını veya sosyal haklarını değiştirmeden bu yeni düzene geçti. Geçtiğimiz yıl operasyonel verimliliği artırmak ve iş-yaşam dengesini teşvik etmek amacıyla kısa çalışma haftasını test etmeye başlamıştı.

Denemelerin başarılı olması üzerine şirket, bu çalışma düzenini kalıcı hale getirme kararı aldı. Bunun sonucunda iş başvurularında da artış gözlendi. Aksa Akrilik'te çalışanların ve yöneticilerin memnuniyeti açıkça ortaya çıktı. Şirketin Ar-Ge ve sürdürülebilirlik grup müdürü Aslı Ertan, "Çalışma arkadaşlarımın ve ekibimin motivasyonu açıkça arttı" dedi.

Ancak, uygulama sırasında bazı zorluklarla karşılaşıldı. Başlangıçta belirlenen izin günleri sabit olmasına rağmen, şirket izin günlerini daha esnek bir şekilde belirlemeye karar verdi. Aksa Akrilik, çalışanların talepleri doğrultusunda dört günlük çalışma haftasının bir parçası olarak kısmi molalar uygulamaya başladı.

Dünya genelinde, kısa çalışma haftası uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırma, denemeye katılan şirketlerin çoğunun beş günlük standarda geri dönmediğini gösterdi. Alman şirketleri de işgücü kriziyle mücadele etmek için kısa çalışma haftasını test etmeye başladı. Milyarder Steve Cohen'in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, daha fazla işletmenin 'haftada dört gün çalışma' uygulamasına geçebileceğini belirtti.

Ancak, her şirketin başarılı olamadığı da görülüyor. Deutsche Telekom AG'nin Macaristan birimi Magyar Telekom, dört günlük çalışma haftasının beklentileri karşılamaması üzerine standart çalışma programına geri döndü.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.