Bir sac bir oklava ve aile bütçesine katkı

Bir sac bir oklava ve aile bütçesine katkı
Sur ilçesinde yaşayan 37 yaşındaki Zerife A., kişisel ekonomik özgürlüğü ve aile bütçesine katkı sunmak için açtığı gözlemeci dükkanında emek veriyor.

Tigris Özel

TİGRİS HABER - Sur ilçesinde yaşayan 37 yaşındaki Zerife A., kişisel ekonomik özgürlüğü ve aile bütçesine katkı sunmak için açtığı gözlemeci dükkanında emek veriyor. 7 yıl önce babasından aldığı destekle gözleme yapıp satmaya başlayan Zerife, “çevrenin tepkilerine kulak vermedim, başardım” dedi.

Zerife, ekonomik olarak ayakta kalmak ve ailesine destek olmak için açtığı gözleme dükkânın hikâyesini Tigris Haber’e anlattı.

“Gözleme dükkânım 7 yıllık

Gözleme dükkânını nasıl açtığını anlatan Zerife A. : “Ben gençken bizim burada bakkalımız vardı, ben bakkala bakıyordum babamla birlikte. Gözleme dükkânımı açmam vesile olan kişi biraz da babam oldu. Dükkânın yan tarafında boşta bir akrabamızın yeri vardı. Babam onu değerlendir dedi bana. Tabi ben çok ciddiye almadım, çünkü eşim izin vermez diye düşündüm. Ama bir gün o cesaretimi toplayıp sabah gidip boş olan dükkânı temizledim, bir sac fırını aldım, bir oklava ve gözleme için gerekli olan malzemeleri hazırladım. Eşime ve herkese bir sürpriz yaptım. Eşim bendeki kararlılığı görünce o da destekçim oldu” dedi.

bir-sac-oklava-1.jpeg

‘Ekonomik olarak özgürüm’

Ekonomik olarak özgür olduğunu söyleyen ve işini severek yaptığını anlatan Zerife A. şu ifadeleri kullandı; “Ben aynı zamanda eşime destek olmak ve kendi paramı kazanmak için açtım dükkânı. Eşim çalışıyordu, ama yetmiyordu, çocukların masrafları, evin masrafları ağırdı. Tabii her şey bir yana bir kadının dört metrekare bir dükkânda sadece gözleme değil neler yapabileceğini göstermiş oldum. İşimi severek yapıyorum. Para biriktirip eşimle birlikte ev aldık. Ekonomik olarak özgür bir kadınım.

Sabah erken uyanıyorum çocukları okula yolladıktan sonra ev işlerini halledip gözleme malzemelerini hazırlayıp dükkâna geliyorum, akşam saat 5’e kadar dükkânda oluyorum. Sanmayın ki eve gittikten sonra işim bitiyor. Bu sefer evde çalışıyorum, tabi eşim de üstüne düşen görevleri yapıyor.”

bir-sac-oklava-5.jpeg

‘Kadın tek başına da başarır’

Gözlemem dükkânını açarken çevrenin olumsuz tepkilerine kulak asmadığını söyleyen ve kadınlara tavsiyede bulunan Zerife A.;

“Tabi dükkânı ilk açtığımda birçok olumsuz yorumlarla karşılaştım. Kimi kadın başına bu dükkânda ne yapıyor dedi. Kimi bu küçücük yerden para mı kazanacak dedi. Neler demediler ki. Ama ben hiç kulak asmadım. Çünkü dükkânın küçük olması önemli değildi, benim açımdan önemli olan içimdeki istek ve kararlılıktı. 7 yıldır kendi emeğimle ben burada gözleme yapıp paramı kazanıyorum. Mahalledeki kadınlar geliyor yanıma bazen, onlara gelin birlikte çalışalım sizde paranızı kazanın diyorum, ama maalesef aile baskısı yüzünden gelmek isteseler de gelemiyorlar. İlerde daha büyük bir yer açmayı düşünüyorum. Çocuklarım küçük oldukları için hem ev hem de dükkân çok zor oluyor. Zor olduğu imkânsız olduğu anlamına gelmiyor. Benim kadınlara tavsiyem kendilerine güvensinler çalışmaktan çekinmesinler. İnsanın kendi parasını kazanması kadar güzel bir şey yok” diyerek sözlerini sonlandırdı.

bir-sac-oklava-3.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.