Bitlisli engellilerden farkıdanlık yürüyüşü

Bitlisli engellilerden farkıdanlık yürüyüşü
Bitlis’teki engelliler, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdiler.

Artık Saklanmak İstemiyorum Bedensel Engelliler Derneği (ASİBED) Başkanı ve üyeleri, düzenledikleri farkındalık yürüyüşü ile engelsiz vatandaşların kendilerini anlamaları için mesaj verdiler.

BİTLİS-Engellilerin yaptıkları farkıdanlık yürüyüşüne vatandaşlarda alkışlara destek verirken, engelliler kendilerini daha iyi anlatmak için beraberinde getirdikleri tekerlekli sandalyelere herkesin oturmasını istediler. Gönüllü olarak tekerlekli sandalyelere oturan basın mensupları, engellileri şimdi çok daha iyi anladıklarını ifade ederek, “Allah yardımcınız olsun” dediler.
Dernek binalarından Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyen engelliler, burada bir basın açıklaması yaptılar. ASİBED Başkanı Bayram Tutgaç, yaptığı basın açıklamasında, “Bu farkındalık yürüyüşü biz engelli vatandaşların toplum içinde sizlerle var olduğumuzu ve sizler gibi ortak yaşam alanlarında hep birlikte yaşadığımızı, bizlerinde sizden çok fazla eksik yanımızın olmadığını göstererek, farkına varmanızı ve sizden farkımızın olmadığını göstermektir. Her insanın bir engelli adayı olduğu göz önünde bulundurarak çıktığımız bu yolda ne oldum değil, ne olacağım düşüncesini benimseyip toplum olarak engellilerin eğitim hayatına destek olması, onları iş sahibi yaparak tüketici olmaktan kurtarıp, üretici yaparak yararlı ve mutlu duruma getirmeliyiz. Engelliler kimseden sadaka alan veya yardım dilenen bir birey olmayı seçmemiş evlerine kapanmayı isteyip 4 duvar arasında kalmayı istememiştir. Bizler cehaletin kurbanı olmak istemiyoruz. Bizler engelimizle birlikte ailemizi, topluma ve Bitlis’e yararlı bireyler olarak katkı sunmak istiyoruz. Ve artık farkına varın diyoruz. Sonuç olarak, Bitlis’te biz engelliler hayatın içinde var olduğumuzu ve bizim topluma değil toplumun bize ayak uydurmasını ve katkıda bulunmasını istiyoruz. Engellik bir hastalık değil bizleri ötekileştiren bir cehaletten ibarettir” diye konuştu.
Engellilerin farkındalık yürüyüşüne katılan Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran ise, engellilerle ilgili hassasiyetlerini ortaya koyup onlara her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Dağkıran, “Engellilerin ötekileştirilmediği, pozitif ayrımcılığın olduğu bir yaşam düzeyi olmalıdır. Yani bizler toplum olarak onları ötekileştirdiğimiz sürece gerçekten de hep geri kalmaya mahkum olacağız. Bu anlamda yerel yönetimlerin üzerlerine ciddi anlamda görev düşüyor. Engellilerimizin yaşam alanlarını olabildiğince genişletmeye dönük çalışmalarımız olacak. Toplumda yaşayan her bir bireyin de engellilere yaklaşımı empati boyutunda olacaktır” dedi.
(VO-MSA-Y)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.