Bitlis’te meyvecilik sektörü büyüyor

Bitlis’te meyvecilik sektörü büyüyor
Meyveciliğin her geçen gün geliştiği Bitlis’te havaların bu yıl ılıman geçmesi ve çiçekleme oranının da yüzde 80-90’larda olması nedeniyle bu yılki mahsullerden yüksek verim elde edilmesi bekleniyor.

BİTLİS genelinde yaklaşık 50 çiftçinin uğraştığı elma yetiştiriciliği her geçen gün gelişerek devam ediyor. Bu kapsamda Bitlis’te yetiştirilen meyvelerle büyük ölçüde bölgenin meyve ihtiyacı karşılanıyor. Bu yılda havaların ılıman geçmesi ve çiçekleme oranının da yüzde 80 - 90’larda olması nedeniyle bu yılki mahsullerden yüksek verim elde edilmesi bekleniyor. Elma bahçelerindeki yazlık bakımı olan aşılama ve çapalama işlerini yapan bahçe sahipleri, ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sunmuş olduğu makine ve ekipman alacaklarından da faydalanıyor.

Bitlis’in Tatvan ile Ahlat ilçeleri arasındaki elma bahçelerini ziyaret eden Tatvan Ziraat Odası Başkanı Şerif Kızılca, bu yılki elma bahçelerinden yüksek verim beklediklerini söyledi. Ahlat ve Tatvan genelinde yaklaşık 50 elma bahçesi bulunduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Kızılca, meyvecilik sektörünün her geçen gün geliştiği Bitlis’te bölgenin büyük ölçüde meyve ihtiyacının karşılandığını ifade etti.

“Sektördeki payımız artıyor”

Bitlis’te ekilen elma ağaçlarından oldukça lezzetli ve kaliteli elmalar elde edildiğini açıklayan Kızılca, “Meyvecilik sektöründe her geçen gün payımız artıyor. Bu kapsamda özellikle son yıllarda bakanlığın desteklemeleriyle ekilen elma bahçelerinden elde edilen yüksek verimlerle bölgenin büyük ölçüde meyve ihtiyacı karşılanıyor. Bu yılda yaptığımız inceleme neticesinde elma bahçelerindeki çiçekleme oranının oldukça yüksek olduğunu, buna bağlı olarak veriminde yüksek olacağını düşünüyoruz. Bu sayede de özellikle Ahlat ve Tatvan ilçelerimizde her geçen gün gelişen meyvecilik sektörünün daha da çok gelişeceğini ümit ediyoruz” dedi.

Elma bahçesi sahibi Münür Yamaç ise, elma bahçelerini geçen yıl oluşturduklarını ve ilk yıl olmasına rağmen verim elde ettiklerini, bu yılda henüz bir yaşında olan elma ağaçlarından yine yüksek verim elde etmeyi beklediklerini ifade etti.

Ziraat Mühendisi Medeni Şahban da, bu yıl havaların oldukça ılıman geçtiğini ve bu nedenle çiçekleme oranının da oldukça yüksek olduğunu belirtti. Yüksek çiçekleme oranı sayesinde bu yıl elma ağaçlarının oldukça yüksek verim vereceğini kaydeden Ziraat Mühendisi Şahban, “Elma bahçemizi geçen yıl ektik. Bu yılda her şey yolunda gitti. Bu nedenle yüksek verim bekliyoruz” diye konuştu. (iha)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.