BM İklim Zirvesi’nde Kadın Liderliği

BM İklim Zirvesi’nde Kadın Liderliği
BM Kadın Birimi de, zirvede kadınların ve kız çocuklarının haklarının, becerilerinin ve ihtiyaçlarının dikkate alınması ve hükümet politikalarına dahil edilmesi için çalışmalar yürütecek.

Betül Nergiz SUNAR

TİGRİS HABER - Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde (COP28), kadın örgütleri ve iklim aktivistleri, kadınların ve kız çocuklarının iklim değişikliğinden olumsuz etkilenmelerinin azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadelede aktif rol alabilmeleri için taleplerde bulunuyor.

Kadın ve kız çocukları, iklim değişikliğinin etkilerinden en çok etkilenen gruplardan biri. İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olayları, gıda güvensizliği, yoksulluk ve şiddet gibi sorunlar, kadın ve kız çocuklarını daha da dezavantajlı hale getiriyor.

BM Kadın Birimi, COP28 için hazırladığı raporda, toplumsal cinsiyet ve iklim değişikliği konularında analiz ve politika önerileri sunuyor. Raporda, kadınların ve kız çocuklarının iklim değişikliğiyle mücadelede aktif rol alabilmeleri için aşağıdaki öneriler yer alıyor:

  • Kadınların arazi haklarının güvence altına alınması,
  • Kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesi,
  • Kadınların iklim politikalarının geliştirilmesinde öncülük etmelerinin teşvik edilmesi,
  • Gelişmekte olan ülkelerin iklim politikalarında cinsiyet eşitliğini sağlamaya daha fazla bütçe ayrılması.

BM Kadın Birimi, COP28 öncesinde de toplumsal cinsiyete özgü çevre verilerinin önemini vurgulamak ve zirvede liderlerin kadınları ve kız çocuklarını dikkate alan politikalar oluşturmasını sağlamak amacıyla bir konferans düzenleyecek.

COP28, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyenin 2°C altında sınırlandırmayı amaçlayan Paris Antlaşması hedeflerine ulaşma yolunda kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek ve sıcaklık artışını 1.5°C ile sınırlandırma çabalarını sürdürmek üzere Küresel Durum Değerlendirmesini başlatacak. Küresel Durum Değerlendirmesi, mevcut politikaların kadınları ve kız çocuklarını nasıl etkilediğini değerlendirmek ve gelecekteki politika değişiklikleri için bir temel oluşturmak açısından da kritik öneme sahip olacak.

Ülkeler ekonomilerini fosil yakıt çıkarma ve diğer zararlı çevresel uygulamalardan uzaklaştırırken, bu değişikliklerin faydalarının adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak ve kadınların haklarına öncelik veren toplumsal cinsiyete duyarlı geçişler sağlamak çok önemli.

Yapılan değişikliklerin, kadınların ve kız çocuklarının iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunmasına ve iklim değişikliğiyle mücadelede aktif rol alabilmelerine katkıda bulunması gerekiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.