BM Raporu: Pandemide yaşlılarda madde bağımlığı arttı

BM Raporu: Pandemide yaşlılarda madde bağımlığı arttı
Merkezi Diyarbakır’da bulunan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Birleşmiş Milletler raporunda uyuşturucu kullanım yaşının yaşlı nüfusa doğru evrildiğinin ortaya çıktığını söyledi.

TİGRİS HABER - Uyuşturucu kullanım yaşı yaşlı nüfusa doğru evrildiği Birleşmiş Milletler 2020 raporunda ortaya çıktı. 2020 yılında pandeni ile beraber evlere kapanan, sosyal ortamlardan izole edilen ve neredeyse bulaş sebebi olarak gösterilen yaşlı nüfus; alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımına daha fazla yöneldiği rakamlara yansıdı.

Pandemide 65 yaş üstünde madde bağımlığı artışı

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, “BM'nin hazırladığı rapora göre salgın süreci, 65 yaş üzeri kişilerin antidepresan, alkol ve uyuşturucu madde kullandıklarını işaret ediyor” dedi. Yahya Öger: “Birleşmiş Milletler 2020 uyuşturucu raporu Covid-19 pandemisinin bir başka acı yüzünü ortaya koydu. Rapora göre Covid-19 sürecinde 65 yaş üzeri kişilerin antidepresan, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı arttı” diye belirtti.

Yaşlılar ötekileştirildi

Pandemi sürecindeki kısıtlamalrdan dolayı yalnızlaştırılan yaşlı nüfusun yaşadığı strese değinen Öger: “Dünya'da ülkemizde de pandemi sürecinde genç nüfusla ilgili yapılan çalışmalar maalesef yaşlı nüfus için yapılmadı. Yaşlılarımız eve hapsedildi hatta ilk başlarda covid- 19 bulaş sebebi olarak gösterildiler. Yalnızlaşan, ötekileşetirilen yaşlı nüfus daha fazla antidepresan, alkol, tütün ve madde kullanımına başvurdu.” İfadelerini kullandı.

İnternet üzerinden alışveriş arttı

Pandemi tedbirlerinin insanların yaşamını kısıtladığına vurgu yapan Öger, kısıtlama altındaki insanların internet üzerinden alışverişe yöneldiğini belirterek, şunları söyledi: Bize tedavi olmak için başvuranlarda yaşın büyüdüğünü görebiliyoruz. Bir taraftan ekonomik sebepler diğer taraftan pandeminin getirmiş olduğu ölüm korkusu, kaygı depresyon oluşturdu. İnternetin yaygın kullanımı dünyayı bir buhrana sürükledi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını İnternet ortamında karşıladığı gibi maalesef suç sayılan veya sağlığa zararlı olan  ilaç, alkol, madde satışını da internet üzerinden gerçekleştirdi.”

Yaşlılara ilişkin çalışma ihtiyacı

Yaşlı nüfusu ilişkin çalışmalar yapılmasına dikkat çeken Öger: “2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı revize edilmeli çok hızlı bir şekilde nüfusun her kesime hitap edecek ve özellikle 55 yaş üstü nüfusla ilgili alan çalışmaları yapılmalıdır. Uyuşturucu alkol ve tütün kullanımının sebep sonuç ilişkisi ele alınmalı sebepleri ortadan kaldıracak çalışmalar hayata geçirilmelidir. Vefa grupları gibi gruplar oluşturulmalı yaşlıların bulunduğu evler ziyaret edilmelidir” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.