Bölge baroları Zaho’daki saldırıya tepki gösterdi

Bölge baroları Zaho’daki saldırıya tepki gösterdi
Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zaho kentine bağlı Perex köyünde piknik alanına yönelik gerçekleşen saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır, Van, Şırnak, Urfa ve Mardin baroları, saldırıyı kınadı.

TİGRİS HABER - Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zaho kentine bağlı Perex köyünde piknik alanına yönelik gerçekleşen saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Saldırının TSK tarafından gerçekleştirildiği iddiası tartışmalara neden oldu. Diyarbakır, Van, Şırnak, Urfa ve Mardin baroları, saldırıyı kınadı.

Suç duyurusunda bulunacağız

Diyarbakır Barosu, saldırı ile ile ilgili şu açıklamayı yaptı; "Kürdistan Federe Bölgesinin Zaho ilçesinde TSK’nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski’de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Kürdistan’a başsağlığı diliyoruz. Diyarbakır Barosu, sivillerin yaşamına mal olan bu saldırılarla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması için gerekli suç duyurularında bulunacak ve etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaktır" denildi.

Sorumlular yargılansın

Urfa Barosu, sivil yerleşim yerlerinin top ateşine tutulması yaşam hakkının ağır ihlali olduğunu ve hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğini vurguladı. Açıklamada, “Urfa Barosu olarak sivil yerleşim yerlerinin korunması için ulusal ve uluslarararası makamları göreve davet ediyor, bu vahim olayın sorumlularının tespiti ve yargı önüne çıkarılması için etkili bir soruşturma yapılmasını talep ediyoruz” çağrısı yapıldı.

Saldırılara son verilmeli

Şırnak Barosu, saldırıların son bulmasını istedi. Açıklamada, “Yaşanan vahim saldırı sonucu yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Federe Kürdistan yönetimine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Ağır yaşam hakkı ihlalleri ile sonuçlanan saldırının faillerinin tespiti ve faillerin yargılanmaları amacıyla ulusal ve uluslararası makamları etkin, tarafsız bir soruşturma yürütülmesi için göreve çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

İkinci roboski

Van Barosu, saldırıyı “İkinci Roboski” şeklinde tanımladı. Barodan yapılan açıklamada, “T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada olayın TSK tarafından gerçekleştirilmediği belirtilerek, faillerin tespiti için işbirliğine hazır olunduğu belirtilmiştir, Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise yapılan araştırma neticesinde saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiğinin netleştiği ifade edilmiş. İkinci Roboski olarak hafızalara kazınacak olan, sivillere yönelik yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlal edildiği saldırıyı kınıyoruz. Bu vahim olayın ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz” denildi.

Kınıyoruz

Mardin Barosu da, "Irak ve Irak Kürdistan Federe Hükümet yetkilerinin açıklamalarına göre TSK'nin gerçekleştirdiği top atışları neticesinde Kürdistan Federe Bölgesi'nin Zaxo(Zaho) ilçesinde, içlerinde çocukların da bulunduğu 8 sivil hayatını kaybetmiş, 23 sivil de yaralanmıştır. Sivillere ve sivil yerleşim yerlerine yönelik yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlaline yönelik gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyoruz. Sivil ölümlerin yaşandığı saldırı ile ilgili tereddütsüz ve ivedilikle sorumluların tespiti ve cezalandırılması için ilgili ve yetkili makamlardan etkili ve tarafsız soruşturma yapılmasını talep ediyoruz" açıklaması yaptı. (Kaynak: MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.